Z monitoringu médií: Výpadky léků tématem pořadu 90′ ČT24 s účastí prezidenta České lékárnické komory

Z monitoringu médií: Výpadky léků tématem pořadu 90′ ČT24 s účastí prezidenta České lékárnické komory

Aleš Krebs, prezident ČLnK byl hostem pořadu ve středu 2. 11. Tématem byly výpadky léků včetně penicilinu. Pořad se intenzivně věnoval nejen příčinám a důsledkům výpadků léků, ale také problematice ekonomické stabilizace lékáren, které se stejně jako jiné subjekty potýkají se zdražováním energií, nájmů nebo zvyšováním mezd, ale také s dlouhodobou stagnací úhrad zdravotních pojišťoven. Doporučujeme shlédnout celý pořad.
"Lékárny v Česku hlásí výpadek některých medikamentů. Jedná se zejména o často předepisovaná antibiotika, nebo léky na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.

"Lékárník může zaměnit léčivý přípravek pouze s výslovným souhlasem pacienta a po pečlivé kontrole shody náhradního léčivého přípravku s předepsaným léčivým přípravkem," upozornil prezident Lékárnické komory Aleš Krebs. Lék podle něj musí mít stejnou lékovou formu a stejnou účinnou látku."

Prezident ČLnK mimo jiné v pořadu uvedl: "Jedna věc je povinnost výrobců výpadky nebo rušení, omezení či ukončení výroby dodávek nahlásit. Potom je další věc, kdy v určitém období se nečekaně zvedne spotřeba nějakého léčivého přípravku v porovnání se stejným obdobím předchozího roku a protože výrobci plánují výrobu dlouhodobě dopředu a není to jen otázka týdne nebo měsíce plánování výroby, ale bavíme se o půlroce nebo roce, tak při vyšší spotřebě toho léku dojde k jeho výpadku na trhu, aniž by to bylo zaznamenáno v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Vidíme to my i naši pacienti, lékaři. Výpadků je v podstatě poměrně dost.

... Nelze to mít za marginální problém. Máme tady jednak trend, o kterém jsme hovořili, kdy výpadků a nedodávek se objevuje více, a potom je velký problém v okamžiku, kdy se jedná o nenahraditelný nebo těžce nahraditelný lék. A tam výpadek jednoho přípravku nebo nižších desítek přípravků může způsobit, že bude celá řada pacientů převedena na jinou léčbu.

....Máme informace od některých výrobců respektive jejich sdružení o tom, že skutečně cena u některých léků a to jsou zejména z těch nejlevnějších skupin, nepokrývá ani výrobní náklady. To je v důsledku revizních cen a úhrad. Aby měli diváci představu: jsou léky na snížení krevního tlaku, kdy denní dávka pro pacienta je ve výši řádově 10haléřů. To znamená třeba pro představu desetinu ceny housky. Takže při náročnosti výroby, distribuce a zajištění veškerých léků je to cena velmi nízká. Výrobci by vám asi odpověděli, jak by potřebovali cenu zvýšit. Ale v mechanismu stanovení cen a úhrad není žádná doložka, která by podle nějakého parametru, třeba inflace, zvyšovala úhrady lékůTakže jsou fixované na průměr tří nejlevnějších cen ze spotřebního koše a to přináší celou řadu komplikací."
 
Celý záznam naleznete zde

Zdroj: CESKA TELEVIZE, 90´ ČT24: Problémy s dostupností některých léků. Praha: ČT24, str. 0, 2. 11. 2022

image.png

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.