Interaktivní seminář Astma a CHOPN – od teorie k praxi

Interaktivní seminář Astma a CHOPN – od teorie k praxi

Také se Vám někdy stalo, že jste nedokázali uspokojivě pacienta poučit o tom, jak má správně zacházet s inhalátorem, který mu lékař předepsal? Dokázali jste ho vždy upozornit na všechny chyby, kterých se může při manipulaci s ním dopustit? Zajímají Vás, jaké moderní trendy přicházejí do praxe spojené s prevencí či terapií astmatu a CHOPN? Pak je interaktivní seminář Astma a CHOPN - od teorie k praxi, který vzniká ve spolupráci ČLnK a Kliniky pneumologie 3. LF UK a FN Bulovka, určen právě pro Vás.
Seminářem Vás provedou 3 odborníci z praxe. Doc. MUDr. Norbert Pauk, Ph.D., renomovaný pneumolog a přednosta Kliniky pneumologie 3. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka a 2 lékárníci a lektoři interních seminářů s několikaletou zkušeností s prací s pneumologickými pacienty, Mgr. Jana Čejchanová (BENU Lékárna) a Mgr. Ondřej Šimandl (EUC Lékárna Praha – Plaňanská; Ústav farmakologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze).

Program semináře
  1. 1. Úvodní slovo (Mgr. Šimandl) (5 min)
  2. 2. AB a CHOPN pohledem pneumologa (Doc. Pauk) (60min)
  3. 3. Pacient s AB/CHOPN v lékárně (Mgr. Čejchanová / Mgr. Šimandl) (45 min)
  4. 4. Inhalační lékové systémy používané v terapii AB/CHOPN (Mgr. Čejchanová / Mgr. Šimandl) (60 min)
  5. 5. Závěrečná interaktivní diskuse (Doc. Pauk / Mgr. Šimandl / Mgr. Čejchanová) (25 min)

Jedním ze základních pilířů účinné a bezpečné léčby astmatu, stejně jako CHOPN, je inhalační terapie. V rámci farmaceutické péče o pacienty trpící těmito onemocněními je proto kladen důraz nejen na prosté zhodnocení bezpečnosti farmakoterapie a doporučení vhodných režimových opatření, ale rovněž na zvládání inhalační techniky pacientem, která je klíčovou pro zajištění maximalizace benefitu terapie a minimalizaci jejích rizik.

V rámci interaktivního semináře budou účastníci ústy pneumologa seznámeni s aktuálními možnostmi farmakoterapie astmatu a CHOPN dle poznatků medicíny založené na důkazech. Navazující sdělení lékárníků pak budou prezentovat možnosti farmaceutické péče o pacienty s astmatem či CHOPN, nabídnou přehled v současnosti na našem trhu dostupných inhalačních lékový systémů a shrnou možnosti režimových opatření vedoucích ke zlepšení kompenzace onemocnění, zlepšení kvality života nemocného i adherenci k léčbě. Důraz bude kladen zejména na nácvik správné inhalační techniky metodou „five-steps assessment“, schopnost odhalit chyby, kterých se pacient může během manipulace s inhalátorem dopustit a navrhnout efektivní opatření vedoucí k jejich eliminaci.

První z interaktivní seminářů, který se věnuje farmaceutické péči o pacienty s astmatem či CHOPN, a kde si budete moci každý z inhalačních lékových systémů dostupných na našem trhu sami i prakticky vyzkoušet, proběhne 26. října tohoto roku v pražském IKEMu

Mgr. Ondřej Šimandl

 

Sdílet článek:

Související články

  • Pozvánka na 151. přednáškový večer

    Pozvánka na 151. přednáškový večer

    14. 2. 2024

  • Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    1. – 2. prosince 2023 Konferenční centrum Zámek Mikulov

  • Pozvánka na 147. přednáškový večer

    Pozvánka na 147. přednáškový večer

    11. 10. 2023