Z monitoringu médií: V lékárnách si pořádně připlatíme. Zdražují volně dostupné léky

Z monitoringu médií: V lékárnách si pořádně připlatíme. Zdražují volně dostupné léky

Otázka dostupnosti léků se momentálně díky zdražování stává stále aktuálnější. Dle lékárníků je růst cen léků individuální, ale skutečnost, že si v lékárnách připlatíme, je jistá. Ceny léků na předpis sice reguluje stát, dle ministerstva zdravotnictví je ale dostupnost léčiv prioritou a případné zdražení léků by měly doplatit zdravotní pojišťovny.
Volně dostupné léky zdražují dokonce až o desítky procent. Nejvíce zřetelná je stoupající cena u léčivých přípravků na bolest, horečku či u očních kapek. Ceny léků na předpis sice reguluje stát, avšak vzhledem ke stoupajícím nákladům na suroviny pro výrobu, které rostou dokonce až o 100 i 200 % vyšší, dále přepravu, vyšší ceny energií i obalů, může dojít k situaci, že je výrobci nebudou schopni vyrobit za státem stanovenou cenu a proto hrozí, že nebudou některé léky pro pacienty k dostání. Dle ministerstva zdravotnictví je ale dostupnost léčiv prioritou a případné zdražení léků by měly doplatit zdravotní pojišťovny.

Celé mediální výstupy naleznete zde: Tn.nova.czTV NOVA.

Zdroj: IS, TN.CZ, V lékárnách si pořádně připlatíme. Zdražují volně dostupné léky. Praha [online]: tn.nova.cz, str. 0, 30. 5. 2022.
Zdroj: TV NOVA, Volně prodejné léky výrazně zdražují. Praha: Televizní noviny, str. 0, 30. 5. 2022.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.