ČLnK k monitoringu médií: Lékárny a výrobci se vzájemně neobviňují, na vině je růst energií a inflace, které zasáhly i léky a lékárenskou péči

ČLnK k monitoringu médií: Lékárny a výrobci se vzájemně neobviňují, na vině je růst energií a inflace, které zasáhly i léky a lékárenskou péči

Ceny léků dostupných bez předpisu a volně prodejného sortimentu kopírují celkový růst cen v ČR. Jsou důsledkem růstu cen energií a inflace. Situaci může komplikovat regulace léčivých přípravků vázaných na přepis maximální cenou i maximální přirážkou. U těchto léčivých přípravků nedochází k jakékoli valorizaci ani k valorizaci úhrad pojišťoven, takže u této kategorie léků často nelze zohlednit nárůst energií ani inflace. Zvýšené náklady se tak mohou o to více projevit u léků dostupných bez předpisu a dopadnout na pacienty.
"Za volně prodejná léčiva si lidé připlácejí, v průměru o desetinu proti loňsku, ale někdy až o pětinu. Podle lékárníků zdražili výrobci, ti však vše svádějí zase na prodejce.

Zástupci lékáren i farmaceutických firem se nicméně shodují na tom, že dlouhodobě doplácejí na zastropování cen léků na předpis hrazených ze zdravotního pojištění. Ty určuje stát.
Lékárníci teď proto v rámci dohodovacího řízení s pojišťovnami předložili návrh, aby se jim v příštím roce zvýšily úhrady o 16 procent ve výši 270 milionů korun.

„Růst plateb pojišťoven za lékárenskou péči je nejmenší z celého zdravotnictví a neodpovídá ani růstu inflace,“ uvedl Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory."

Zdroj: JUŠKOVÁ, Léky rychle zdražují, kdo je na vině? Lékárny a výrobci se obviňují navzájem. Praha [online]: idnes.cz, str. 0, 15. 5. 2022.

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Na slovíčko s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem

    Z monitoringu médií: Na slovíčko s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem

    Pozvání od redakce Světa farmacie přijal znovuzvolený prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Jaká jsou jeho stanoviska [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter, duben 2024

    Lékárnické kapky – newsletter, duben 2024

    Diabetes je tichý strašák. Zastavte se v lékárně, kde lékárníci poskytují odborné poradenství a screening diabetu

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.