Z monitoringu médií: ČRO České Budějovice – Slovu drogy obvykle rozumíme ve smyslu návykové látky. Ony jsou to ale i léčivé byliny

Z monitoringu médií: ČRO České Budějovice – Slovu drogy obvykle rozumíme ve smyslu návykové látky. Ony jsou to ale i léčivé byliny

Pod slovem droga si mnozí představí nezákonné návykové látky. Lékárníci nikoli. Slovo droga mají neodmyslitelně spojené s léčivými rostlinami. O bylinách a jejich účincích - prospěšných i zrádných - si v pořadu Leonardo Plus pro ČRo Plus povídali Andrea Skalická a farmaceut Stanislav Havlíček, člen České lékárnické komory a její někdejší prezident.
Když polykáme prášek, málokdy si uvědomíme, že za jeho chemicky znějícím složením může stát rostlinka. Přírodní látky se v léčitelství využívají odpradávna, postupem času se je člověk naučil zpracovávat i jako takzvaná fytofarmaka.

Jako droga se označují usušené nebo jinak konzervované rostliny, živočichové, jejich části nebo produkty jejich metabolismu. Rostlinné drogy mohou být například z kořene, listu, natě nebo květu a z mnoha dalších částí rostlin.

Od antiky přes středověk člověk pozoroval a zkoušel účinky bylin. S novověkem začal výzkum léčivek neboli drog. V polovině 16. století vydal italský renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli - který mimochodem působil i u českého dvora - slavný Herbář a bylinář, ve kterém popsal účinky a stále doplňoval využití mnoha rostlin. Postupně se lidé naučili účinné látky z bylin izolovat.

Léčivé byliny a drogy z nich se staly základem a vzorem pro mnoho současných léčiv, které se chemickou úpravou staly účinnějšími a bezpečnějšími.

Celý rozhovor je k dispozici zde

Zdroj: KADLČÁKOVÁ, Slovu drogy obvykle rozumíme ve smyslu návykové látky. Ony jsou to ale i léčivé byliny. České Budějovice [online]: budejovice.rozhlas.cz, str. 0, 2. 5. 2022

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.