Česká lékárnická komora vydává aktualizované znění přehledné pomůcky ,,Zásady správné preskripce”

Česká lékárnická komora vydává aktualizované znění přehledné pomůcky ,,Zásady správné preskripce”

Způsob předepisování léčivých přípravků i zdravotnických prostředků je dán mnoha legislativními normami. Česká lékárnická komora (ČLnK) vydává aktualizované znění přehledné tabulky, která může sloužit nejen lékařům pro rychlou orientaci nebo ověření. Tabulku je možné za předpokladu dodržení citačních pravidel tisknout, kopírovat a volně šířit.
Po pozitivních zkušenostech s tabulkou „Pravidla preskripce“, kterou vydala ČLnK pro své členy na konci roku 2020, zpracovali autoři PharmDr. Kateřina Majznerová a PharmDr. Miroslav Koška podobnou pomůcku v roce 2021 také pro lékaře. Vzhledem k novým legislativním pravidlům, která vešla a vejdou v platnost v roce 2022, je její znění nyní aktualizováno.
 
V tabulce „Zásady správné preskripce“ jsou obsažené podmínky a pravidla pro předepisování receptů na léčivé přípravky, poukazů na zdravotnické prostředky i žádanek. Věnuje se zvlášť podmínkám předepisování eReceptů i listinných receptů. Zahrnuje informace o délce platnosti jednotlivých předpisů, možnosti opakování nebo například počtu položek na jednotlivých předpisech. Aktualizované znění je obohaceno o informace k preskripci elektronických receptů s modrým pruhem a preskripci ePoukazů.
 
Informace uvedené v tabulce jsou zpracované k 1. 3. 2022 a zohledňují legislativní normy platné k tomuto datu. 
 
Materiál lze za dodržení citačních pravidel tisknout, kopírovat a volně šířit. 


Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí

Zásady správné preskripce_pdf
Zásady správné preskripce_tisk

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.