Z monitoringu médií: I letos nás čeká na lékovém trhu řada změn

Z monitoringu médií: I letos nás čeká na lékovém trhu řada změn

Velký rozhovor s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Mgr. […]
Velký rozhovor s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Mgr. Irenou Storovou, MHA, o plánovaných změnách zákona o léčivech, kontrolní funkci SÚKL, dopadech covid-19 na jeho činnost, farmakovigilanci, schvalování vakcín, inspekční činnosti a novinkám - např. ePoukaz, jehož spruštění se plánuje na 1. března.

"Určitě došlo ke snížení počtu nedostupných léků. Myslím, že jsem zaznamenala, že to takto vnímají i zástupci České lékárnické komory (ČLnK). Pozorujeme i lepší dostupnost inovativních léků a léků pro vzácná onemocnění. Jistě k tomu přispěl i fakt, že se již rozšířilo povědomí o tom, že v těchto případech je možnost dovézt cizojazyčné šarže léčivých přípravků a že existují specifické léčebné programy."

Když se bavíme o dostupnosti léčiv, napadá mě, že ČLnK před časem zveřejnila tiskovou zprávu o tom, že společnost Boehringer Ingelheim odmítá lékárnám dodávat některé léčivé přípravky určené pro výdej pacientům, přestože je má na skladě. Komora dle svého vyjádření podala několik podnětů SÚKL, který – jak je v tiskové zprávě uvedeno – ani po několika měsících na podněty neodpověděl. Můžete se k tomu vyjádřit?
"Šetření jsme zahájili okamžitě, když jsme na začátku loňského října podnět od ČLnK obdrželi. Považujeme ho za závažný, takže dál probíhá kontrola, a teprve až bude ukončena, oznámíme její výsledek. Ať se jedná o jakékoliv šetření, v jeho průběhu o něm neinformujeme a nemůžeme sdělovat jakékoliv detaily. Podávat informace můžeme až po jeho ukončení, které je v tomto případě složitější a trvá déle, protože se týká více stran."

Celý článek naleznete zde.

Zdroj: GRULICHOVÁ, I letos nás čeká na lékovém trhu řada změn. Praha: Pharma profit, str. 8,9,10,11,12, 15. 2. 2022.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Kontrolní přehled uzavřených DNCV a SoÚ k 1. 7. 2024 za VZP ČR

    Aktualizace k 17. 7. 2024

  • Bezpečí pacientů a zachování plnohodnotné lékárenské péče musí zůstat prioritou, a to i v případě úvah o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis

    Bezpečí pacientů a zachování plnohodnotné lékárenské péče musí zůstat prioritou, a to i v případě úvah o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis

    12. února se konal na půdě Ministerstva zdravotnictví ČR jednání na téma zásilkového výdeje léků na předpis, na který navázal červnový kulatý stůl na půdě Poslanecké Sněmovny. Postoj České lékárnické komory k zásilkovému výdeji zůstává od února neměnný.

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 11. 7. 2024