Z monitoringu médií: Veřejné lékárny zanikají, jejich příjmy jako jedinému segmentu nerostou. Marek Hampel to chce změnit

Z monitoringu médií: Veřejné lékárny zanikají, jejich příjmy jako jedinému segmentu nerostou. Marek Hampel to chce změnit

Zdravotnický deník přináší rozhovor s Markem Hampelem, předsedou Grémia majitelů lékáren, který bude od tohoto týdne v dohodovacím řízení pro rok 2023 znovu koordinátorem pro obhajobu zájmů veřejných lékáren.
Cílem Mgr. Hampela jako koordinátora segmentu lékárenské a klinickofarmaceutické péče je změna současné situace, kdy dochází k zanikání tzv. neřetězcových lékáren, jehož příčinou jsou, jako u jediného úseku zdravotnické péče, nerostoucí příjmy.

I přes skutečnost, že měly tyto lékárny v průběhu epidemie koronaviru otevřeno a lékárníci v nich byli tzv. v první linii a mj. udrželi v chodu celé zdravotnictví, došlo v loňském roce dle jeho slov k zániku již 72 lékáren.
Hampel označil situaci za naléhavou a zdůraznil, že pokud nedojde k seriózní diskuzi se zdravotními pojišťovnami a vládou, respektive Ministerstvem zdravotnictví, utrpí tím především rozvoj a kvalita lékárenské péče.

"Nejen inflace, ale náklady na topení, chlazení, energie, roste cena za pohonné hmoty, jsou obrovské tlaky na růst platů, což při nedostatku farmaceutů a asistentů způsobuje přetahování mezi zaměstnavateli, kdo a o kolik přeplatí zaměstnance. Já tomu říkám „výbušný koktejl“. Udržet v provozu veřejnou nezávislou lékárnu je doslova nadlidský výkon, když ještě do všeho vstupují nemocenská, karantény, izolace. Náklady na testování zaměstnanců jsou také položkou, kterou musí majitel zaplatit, a jen část nákladů se refunduje zpětně. Skoro většina majitelů lékáren má své provozy v nájmech a tam se automaticky valorizuje výše nájmu o inflaci," uvádí v rozhovoru několik důvodů nutného navýšení příjmů lékáren Hampel.
 
Celý rozhovor naleznete zde.

Zdroj: CIKRT, Veřejné zakázky zanikají, jejich příjmy jako jedinému segmentu nerostou. Marek Hampel to chce změnit. Praha: [online]: zdravotnickydenik.cz, str. 0, 31. 1. 2022.

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.