Z monitoringu médií: Musíme ukázat, co dokážeme a navenek být jednotní, říká klinický farmaceut a docent hradecké farmaceutické fakulty Josef Malý

Z monitoringu médií: Musíme ukázat, co dokážeme a navenek být jednotní, říká klinický farmaceut a docent hradecké farmaceutické fakulty Josef Malý

Rozhovor pro Zdravotnický deník poskytl klinický farmaceut a nyní již opětovně potvrzený vedoucí Katedry sociální a klinické farmacie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, docent PharmDr. Josef Malý, Ph.D. Hovoří zde nejen o budoucnosti farmacie, kde je dle jeho názoru zapotřebí být jednotní a ukázat, že nynější stav rozdělení na lékárníky a ostatní farmaceuty poškozuje celý obor.
Docent Malý také uvádí, jakými změnami prošla výuka farmaceutů postupem času. Za významné považuje mimo jiné vzájemné obohacení mezi studentem a vyučujícím, jejichž úhly pohledu a přístupy k různým otázkám se mohou lišit a navzájem pozitivně ovlivňovat. Dle názoru docenta Malého studium farmacie stále nabízí slušné možnosti uplatnění na pracovním trhu. Zároveň se ale jedná o obor, u kterého i přes poskytování obrovského spektra znalostí léčiv, je zapotřebí náprava jeho vnímání u široké veřejnosti, ať už v očích laiků či odborníků. K celkovému zlepšení tohoto povědomí je nutné přičinění každého jednotlivce z řad farmaceutů, zejména zajištění dostatečného prostoru odborné dispenzaci léčiv v lékárnách.

Dle jeho slov by měli farmaceuté tzv. táhnout za jeden provaz a společnými silami a odbornou spoluprací ukázat svou profesionalitu i navenek.


Celý rozhovor naleznete zde.


Zdroj: CIKRT, Musíme ukázat, co dokážeme a navenek být jednotní, říká klinický farmaceut a docent hradecké farmaceutické fakulty Josef Malý. Praha: [online]: zdravotnickydenik.cz, str. 0, 24. 1. 2022.

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Z monitoringu médií: Česká televize – Studio 6 – Den lékáren

    Pozvání do Studia 6, vysílání České televize, přijal prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Tématem rozhovoru byla právě [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.