Důvěra v lékárníky během pandemie u pacientů dále vzrostla, vyplývá z průzkumu SC&C. Na nárůst počtu nemocných spojený s variantou omikron jsou lékárny opět připravené

Důvěra v lékárníky během pandemie u pacientů dále vzrostla, vyplývá z průzkumu SC&C. Na nárůst počtu nemocných spojený s variantou omikron jsou lékárny opět připravené

V reprezentativním průzkumu SC&C, ve kterém se porovnávaly výsledky za rok 2020 a 2021, se ukázalo, že více než polovina populace hodnotila lékárníky za jejich zásluhy v době pandemie covid-19 deseti body z deseti možných. Například lékaře takto hodnotilo pouze 35-39 % lidí. Průzkum dále potvrdil, že lékárny jsou pro pacienty první volbou při řešení mírných potíží nebo na začátku nemoci. Pacienti mají v lékárníky důvěru a jejich rady poctivě dodržují. Přicházející vlna způsobená variantou omikron bude náročná především pro ambulantní sektor, včetně lékáren. Ty jsou opět velmi dobře připravené a zásobené potřebnými léčivými přípravky. Lékárníci pacientům poradí vhodné přípravky na snížení teploty, kašel či bolest hlavy, a doporučí i vhodné postupy pro péči o nosní sliznici, která hraje v prevenci před nákazou covid-19 významnou roli.
Méně závažné zdravotní potíže řeší pacienti s lékárníkem
Lékárny zůstávají v očích velké většiny pacientů zdravotnickými zařízeními. I proto jsou pro více než polovinu z nich první volbou při řešení mírných potíží nebo v začátku nemoci. Ke svému lékaři v tomto případě chodí pouze 20 % pacientů nebo problém neřeší vůbec.
 
„Velké množství pacientů směřuje své první kroky do lékáren. A to zejména při řešení méně závažných zdravotních potíží, jako jsou např. některá respirační onemocnění, tlumení mírné bolesti, při trávicích potížích, při ošetření ran i dalších zdravotních komplikacích. Předpokládáme, že se počet návštěvníků lékáren v následujících týdnech zvýší i v souvislosti s onemocněním covid-19 a variantou omikron, u které podle dosud dostupných informací oproti variantě delta bude potřebovat hospitalizaci nižší procento nemocných. Nejen u covid pacientů, ale všeobecně pokud to zdravotní stav pacienta umožňuje, doporučí lékárník vhodný přípravek pro samoléčbu, poskytne odbornou radu včetně upozornění k současně užívané léčbě pacienta a zodpoví případné další dotazy. Dle situace také doporučí návštěvu specialisty, pokud není možné zdravotní problém vyřešit samoléčbou,” říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory (ČLnK).
 
Lidé lékárníkům důvěřují a chtějí si zachovat osobní kontakt se zdravotníkem
Důvěra v rady a doporučení lékárníka výrazně stoupá v případě, kdy pacient zdravotníka dobře zná. Osobní kontakt s lékárníkem si dle průzkumu SC&C chce většina lidí zachovat. Nejvyšší důvěru ve farmaceuty mají senioři, kteří lékárenskou péči čerpají nejčastěji, a také obyvatelé menších měst. Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že se od roku 2019 zmenšil o více než 10 % podíl pacientů, kteří střídají lékárny. „Ženy a senioři v průzkumu SC&C potvrdili, že se od lékárníka dozvědí více informací než od svého lékaře. To může být dáno i jejich vyšší frekvencí návštěv lékárny a pravděpodobně také větším zájmem o komunikaci. Průzkum také potvrdil, že pacienti ve většině případů dodržují odborné rady lékárníků ohledně podání léků. Například více než 8 z 10 pacientů dodržuje vždy rady lékárníka týkající se konzumace alkoholu s léky, délky užívání léků, doporučení týkající se času užívání léčiva či rady týkající léčby v kombinaci s léky bez předpisu,” přibližuje výsledky reprezentativního průzkumu viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.
 
Na boj s variantou omikron se vybavíte v lékárně. Zkontrolujte si nejprve domácí lékárničku
Lze očekávat, že pokud pacienti onemocní variantou koronaviru omikron a budou mít pouze mírné obtíže, vyhledají nejdostupnější zdravotnické zařízení – lékárnu. Lékárníci jsou na nadcházející týdny dobře připraveni, mají dostatečné zásoby léčivých přípravků a nápor pacientů očekávají.
 
„Lze předpokládat, že v následujících týdnech opět vzroste počet covid pozitivních pacientů. Je vhodné se tedy na případnou nákazu touto variantou covid-19 v rámci možností připravit. Pacientům doporučujeme, aby si zkontrolovali domácí lékárničku a po poradě s lékárníkem ji vhodně doplnili. Obecně lze doporučit léky na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové, které pacient využije při snižování teploty a tlumení bolesti. V boji s rýmou a ucpaným nosem jsou účinné nosní spreje či kapky. Lze volit léky s dekongesčním účinkem (snižující otok sliznice) nebo hypertonické roztoky, případně oba druhy přípravků kombinovat. Na kašel lze doporučit například přípravky obsahující erdostein, acetylcystein, ambroxol, či fytofarmaka s obsahem tymiánu a břečťanu, v případě suchého kašle vhodná antitusika – léky na tlumení kašle. Pacient by se měl poradit s lékárníkem, který mu doporučí nejvhodnější přípravky dle jeho aktuálního stavu a chronické medikace,” říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.
 
„Pacientům doporučujeme také preventivně čistit nosní sliznici, která je většinou prvním místem, kde se organismus s virem setká. Zkušenosti ze zahraničí, zejména z asijských zemí, ukazují, že pokud jsou prováděny výplachy nosu, může se jednat o účinnou prevenci virových respiračních onemocnění. Užívají se různé hypotonické, izotonické, případně hypertonické solné roztoky, které jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání a jsou vhodné i pro velmi malé děti. V lékárně vám ochotně poradí i se správnou aplikací takových přípravků. Podle techniky aplikace lze volit mezi průplachem roztokem za pomocí tzv. konvičky, mechanicky vstřikovaným solným roztokem nebo pročištěním sliznice nosu solným roztokem z natlakované nádoby. Každá varianta má své výhody a nevýhody. Proto je dobré vybrat vhodnou variantu po poradě v lékárně,“ dodává z vlastní praxe Mgr. Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí ČLnK.
 
 
Grafy z reprezentativního CATI průzkumu[1] SC&C
 
  1. Jak podle Vás zvládaly neobvyklou situaci během COVID pandemie následující profese v první linii?
 
 
  1. Kam jdete nejdříve při méně závažných zdravotních potížích?
 

 
 
  1. Dodržujete rady lékárníka ohledně podání léků?
 

 
 [1] Zdroj: Reprezentativní CATI průzkum SC&C realizovaný 11. – 26. 10. 2021.
Celkem 1 009 respondentů ve věku 18–79 let, celá ČR.  
Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.
 
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.
 

 

Sdílet článek:

Související články

  • Z monitoringu médií: Na slovíčko s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem

    Z monitoringu médií: Na slovíčko s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem

    Pozvání od redakce Světa farmacie přijal znovuzvolený prezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Jaká jsou jeho stanoviska [...]

  • Lékárnické kapky – newsletter, duben 2024

    Lékárnické kapky – newsletter, duben 2024

    Diabetes je tichý strašák. Zastavte se v lékárně, kde lékárníci poskytují odborné poradenství a screening diabetu

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.