Den lékáren 2019 – AKTUALIZOVÁNO 17.6.2019

Den lékáren 2019 – AKTUALIZOVÁNO 17.6.2019

Ve čtvrtek 20. června 2019 proběhne tradiční akce České lékárnické komory Den lékáren. Pro tento ročník bude tématem lékový záznam pacienta v lékárně. Mottem provázejícím Den lékáren je „Čím lépe zná lékárník Vaše léky, tím lépe Vám poradí.“
V praxi se často setkáváme s pacienty, kteří nemají ve svou farmakoterapii dostatečnou důvěru a jejich adherence k léčbě může být velmi nízká. V důsledku předchozích zkušeností či aktuální situace. Úlohou lékárníka je důvěru pacienta v léčbu posílit a zajistit, aby léky užíval správně. Jeho úlohou je také předejít zbytečným nežádoucím účinkům, interakcím a kontraindikacím, a také nežádoucí účinky, interakce a kontraindikace zachytit, vyhodnotit, vyřešit a vše pacientovi srozumitelně vysvětlit.

Mnoho lékárníků již v současnosti využívá individuální lékové záznamy, které vytvářejí v jednotlivých lékárnách. Ty se však potýkají se zásadním nedostatkem – obsahují pouze ty léky, které si pacient vyzvedl v dané lékárně. Lékový záznam pacienta provázaný s centrálním úložištěm je tak vhodným prostředkem pro optimalizaci dispenzační činnosti lékárníka. Lékárníkovi umožní hodnotit farmakoterapii pacienta tak, aby předcházel zbytečným nežádoucím účinkům, duplicitám nebo kontraindikacím bez ohledu, zda si předchozí léky vyzvedl ve stejné lékárně nebo v lékárnách různých. Podle nejčerstvějšího průzkumu veřejného mínění souhlasí s přístupem lékárníka do lékového záznamu většina pacientů. Přesto si nahlížení do své lékové historie nepřeje 23 % lidí. Je proto důležité vysvětlit našim pacientům, jaké výhody jim přístup lékárníka do lékového záznamu přináší. A zdůraznit naši povinnost mlčenlivosti, shodnou s lékaři. My sami to víme, přesto je nezbytné stále vysvětlovat veřejnosti i politikům, že kvalitně provedená dispenzace, navíc s možností náhledu do lékového záznamu, je pozitivem pro pacienty, společnost i systém zdravotnictví. Proto jsme zvolili v letošním roce téma, které posílí naši roli v zdravotnictví – lékový záznam v lékárně.
 
Zapojte se i Vy s Vaší lékárnou do letošního Dne lékáren. Přihlášení lékárny a volbu distributora pro dodávku tištěných materiálů může provést kterýkoli její lékárník zde (v sekci Moje lékárna)
Zároveň se ve své Kartě člena můžete přihlásit do kampaně Nebojte se zachránit život, která proběhne v týdnu od 2. 9. do 8. 9. 2019. (Bližší informace ke kampani dostanete v nejbližších dnech.)

Lékárny přihlášené do 19. května dostanou materiály v tištěné podobě (plakáty A1 a A3 a letáčky pro pacienty), dispenzační pomůcku pro lékárníky k řešení lékových problémů při výdeji a pouzdra pro pacienty na průvodky a lékové zprávy prostřednictvím zvoleného distributora. Součástí materiálů budou pro velký zájem mnoha z Vás také opětovně vytištěné letáčky k aplikaci Lékárny v ČR a převodu sms kódu eRp na čárový kód.
Pro lékárny, které se přihlásí po 19. květnu, budou plakát a bloček pro instrukce pacientům dostupné v grafické podobě ke stažení zde - z časových důvodů již však nejsme schopni zajistit dodávku materiálů v tištěné podobě.
Pro všechny lékárny bude zde na webu také k dispozici prezentace do LCD displejů.
 
Ke Dni lékáren jsme pro Vás opět připravili webinář na téma řešení lékových problémů při výdeji s PharmDr. Janou Šolínovou a PharmDr. Alešem Marečkem z týmu lektorů garantovaného kurzu „Základy poskytování odborných konzultací v lékárně“. Přímý přenos webináře proběhne v úterý 11. června od 20 hodin. Jeho kapacita je z důvodu zajištění technické kvality přenosu omezena, proto bude k dispozici hned následující den záznam. Na přímý přenos webináře nebo na jeho záznam se můžete přihlásit zde .
 
Děkujeme za Vaši aktivitu a věříme, že nejen v Den lékáren svým pacientům dokážeme, že naše profese je pro jejich zdraví přínosem.

Materiály ke stažení:

Plakát A1_tisk
Plakát A3_tisk
Plakát A4_tisk

Plakát A1
Plakát A3
Plakát A4

Leták aplikace A6
Leták aplikace_tisk

Lékový záznam
Lékový záznam_tisk

Dispenzační pomůcka
Dispenzační pomůcka_tisk

Prezentace Den lékáren mp4
Prezentace Den lékáren PPTX


 
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident, chudoba@lekarnici.cz
 
Mgr. Aleš Krebs PhD., viceprezident, krebs@lekarnici.cz
 
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí, bazantova@lekarnici.cz
 
 
Organizačně Den lékáren zajišťuje: Bc. Klára Jindrová, Lékárnická akademie, jindrova@lekarnici.cz

 

Sdílet článek:

Související články

  • Den lékáren 2024: Zapojte i Vaši lékárnu – AKTUALIZACE – doplněné materiály

    Den lékáren 2024: Zapojte i Vaši lékárnu – AKTUALIZACE – doplněné materiály

    Ve čtvrtek 20. června 2024 proběhne tradiční akce České lékárnické komory – Den lékáren. Téma letošního 26. ročníku zní: „Farmaceut, profesionál po celý život.“ Veřejnost, média i naše pacienty budeme informovat o tom, že farmaceuti neabsolvují pouze studium na vysoké škole, ale vzdělávají se prakticky po celý život. Přiblížíme veřejnosti propracovaný systém celoživotního vzdělávání České lékárnické komory a představíme její garantované kurzy s návazností na konzultační činnost farmaceutů v lékárnách.

  • Pozvánka na 151. přednáškový večer

    Pozvánka na 151. přednáškový večer

    14. 2. 2024

  • Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    1. – 2. prosince 2023 Konferenční centrum Zámek Mikulov