Vzpomínka na doc. RNDr. PhMr. Václava Ruska, CSc.

Vzpomínka na doc. RNDr. PhMr. Václava Ruska, CSc.

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v sobotu 30. ledna doc. Václav […]

Ve věku nedožitých 88 let zemřel v sobotu 30. ledna doc. Václav Rusek. Člověk, který se podílel na výchově mnoha generací farmaceutů. Zakladatel Českého farmaceutického muzea v Kuksu, čestný člen České lékárnické komory.   

 
Měl jsem to životní štěstí, že jsem se s ním setkal jako student a naše cesty se potkávaly i později v profesním životě lékárníka. Nedá se zapomenout na to, jak jsme mu jako studenti pomáhali na Kuksu, kdy Farmaceutické muzeum teprve vznikalo, a on nám svým krásným způsobem představoval naši historii. Ani na řadu setkání později, kdy dokázal moudře a s nadhledem komentovat a hodnotit dění v současné farmacii i společnosti. Na skromného člověka, který žil svým oborem – dějinami farmacie. Na to, jak jeho Trabant s chrudimskou poznávací značkou stojící před farmaceutickou fakultou neomylně potvrzoval, že pan docent stále pracuje.
 
Jsem přesvědčen, že Ti, kdo se s ním během studia či později setkávali, na něj nikdy nezapomenou. Pro mne zůstane lékárníkem s velkým L, i když by mne zcela jistě v tomto případě pokáral za nesprávnou terminologii.
 
 
Mgr. Jiří Kotlář


rusek_2-(2).jpg


Vážení přátelé,

ve středu 17. února od 16 hod se v kapli sv. Michala při kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí (Metro "Můstek", tram zast "Václavské náměstí" nebo "Národní třída") koná mše k uctění památky doc. dr. Václava Ruska. Kdo máte čas a chcete zavzpomínat na skromného a nenahraditelného člověka, kolegu a učitele, přijďte.

Robert Jirásek


 

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně