Světový den bez tabáku 2015 – lékárníci pomohou s odvykáním kouření

Světový den bez tabáku 2015 – lékárníci pomohou s odvykáním kouření

27.5.2015

Kouřením poškozujete nejen sebe, ale i své blízké!

Kouření tabákových výrobků je (bohužel) celospolečensky přijímaná závislost. Tato závislost ročně v České republice „zabije“ přibližně 18 000 lidí. Zabíjí nejen kuřáky, ale i nekuřáky, kteří jsou kouři vystaveni a kouří tzv. pasivně (vdechují až 90 % stejných škodlivých látek jako kuřák). V zemích, kde je zakázáno kouření ve všech uzavřených prostorech (např. Skotsku, Itálii, New Yorku) klesl počet výskytu srdečních infarktů po zavedení tohoto opatření v průměru až o 16 %. Došlo zde také ke snížení návštěvnosti lékařské pohotovosti kvůli astmatu a to přibližně o 22 %. Z těchto dat je patrné, že přestat kouřit má smysl!

Proč nekouřit?
 
Cigaretový kouř obsahuje několik tisíc chemikálií (kromě nikotinu také oxid uhelnatý, metan, formaldehyd, dehet, nitrosaminy zodpovědné za tvorbu rakovinných buněk, aj.). Vlivem kouření dochází k poškození všech orgánů těla s následným rozvojem řady závažných onemocnění – od rychlejšího stárnutí kůže po zhoubná onemocnění. (viz obrázek níže). Kouření zkracuje polovině kuřáků život v průměru o 15 let.



Co mi přinese abstinence?

Přestat kouřit má smysl kdykoli. Důvodů je velké množství. Může to být obava o své zdraví nebo o zdraví svých blízkých, dětí či domácích mazlíčků. Již za 24 hodin po poslední cigaretě se všechen oxid uhelnatý vyloučí z těla a plíce se začnou očišťovat od hlenu a pozůstatků kouření. Očišťování plic probíhá pozvolna, ale uvolnění průdušek a lepší dýchání můžete pozorovat již za 3 dny od poslední cigarety. Po dvou týdnech dojde ke zlepšení krevního oběhu, snížení krevního tlaku. Budete lépe snášet námahu a fyzickou aktivitu. Již po roce bez cigarety klesne riziko srdečního infarktu o polovinu ve srovnání s kuřákem. Riziko rakoviny plic klesne na polovinu za 10 let abstinence.
Motivací pro vaše odvykání může být také úspora peněz a času. Kuřák, který vykouří 1 krabičku denně, utratí měsíčně více než 2 000 Kč. A pokud kouří 1 cigaretu pět minut, ztratí 100 minut drahocenného času denně.

Přestat kouřit není vždy snadné a je zapotřebí nejen vůle, ale často i pomoc odborníků. Pokud chcete přestat kouřit, ale zatím jste nenašli odvahu nebo nevíte jak, vyhledejte odbornou pomoc. Tu můžete nalézt nejen v ordinaci lékařů (www.slzt.cz), ale i v lékárnách u lékárníků (www.lekarnici.cz). Využitím odborné pomoci se úspěšnost v odvykání kouření mnohonásobně zvyšuje!

 
   
                                           

Podaří-li se Vám zvítězit nad touto nemocí, můžete si říci, stejně jako řada již odnaučených kuřáků: „Cítím se lépe jako nekuřák“, „Dýchá se mi lépe, cítím se zdravější“, „Mám pocit, že více kontroluji svůj život“

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně