Světový den hypertenze 2015 v lékárnách

Světový den hypertenze 2015 v lékárnách

Kampaň věnovaná tomuto dni bude v lékárnách probíhat celý týden od 18. do 22. května.

Lékárníci se opět zapojí do Světového dne hypertenze, poradí, jak ji odhalit a jaká opatření dodržovat při léčbě
 
Na neděli 17. května připadá Světový den hypertenze. Tomuto tématu se dlouhodobě věnují zdravotníci v celé České republice. V letošním roce budou bližší informace o hypertenzi pacientům opět dostupné i v lékárnách. Vzhledem k tomu, že letos tento den připadá na víkend, uskuteční se hlavní část osvětové akce v pondělí 18. května a bude pokračovat až do pátku 22. května. Jedním z nejvýznamnějších důvodů k aktivnímu zapojení lékárníků je počet neodhalených hypertoniků v ČR, závažnost tohoto dlouho bezpříznakově probíhajícího onemocnění a současně skutečnost, že jsou lékárny velmi často prvním místem v systému zdravotní péče, kam se o svých potížích chodí pacienti radit.

Arteriální hypertenzi definujeme jako opakované zvýšení krevního tlaku (TK) ≥ 140/90 mm Hg, naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. V ČR se prevalence hypertenze pohybuje u osob ve věku 25-64 let kolem 40 %. Výskyt hypertenze roste s věkem, hypertenzi má 72 % mužů a 64 % žen ve věku 55-64 let. Hypertenze se často projevuje bezpříznakově, proto až ¾ hypertoniků o své nemoci vůbec neví. Přitom patří mezi hlavní rizikové faktory rozvoje srdečního selhávání, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, renálního selhání, demence a dalších onemocnění. Zmíněná srdečně-cévní onemocnění patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí, proto je včasná diagnostika velice důležitá. Navíc, dostatečná kompenzace hypertenze snižuje nemocnost a úmrtnost na cévní mozkovou příhodu o 30-40 %, ischemickou chorobu srdeční o 20-25 % a srdeční selhání až o 50 %.

Od pondělí 18. května se lékárníci v zapojených lékárnách více zaměří na orientační měření krevního tlaku pacientů, vyplní s nimi krátký anonymní dotazník, jehož část zůstane v lékárně pro další anonymní statistické zpracování a jeden díl dostane i pacient, s vyznačením naměřených hodnot, cílovými hodnotami a také navrženými opatřeními. Jedním z těchto důležitých opatření je v případě podezření na hypertenzi i odeslání pacienta k cílenému vyšetření k jeho praktickému lékaři. V informačním letáku pro pacienty jsou připraveny informace, které se přímo týkají arteriální hypertenze. Je v nich jednoduchou formou vysvětleno, co to arteriální hypertenze je, jaké jsou její příznaky, pacienti získají informace o léčivých přípravcích zhoršujících hypertenzi, správných cílových hodnotách krevního tlaku a v neposlední řadě také motivaci ke změně životního stylu.
 
Budeme rádi, když se přijdou pacienti v týdnu od 18. do 22. května za svými lékárníky poradit, jak se správně vypořádat s arteriální hypertenzí.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně