Lékárníci se opět zapojili do Evropského dne melanomu, poradí, jak mu předcházet

Lékárníci se opět zapojili do Evropského dne melanomu, poradí, jak mu předcházet

Na pondělí 12. května připadá Evropský den melanomu. Česká republika se k této aktivitě připojila již v roce 2001, velmi záhy po jejím vzniku. V letošním roce budou informace o melanomu pro pacienty opět dostupné i v lékárnách. Hlavním důvodem k aktivnímu zapojení lékárníků je nejen stále vzrůstající počet diagnostikovaných melanomů u pacientů v ČR, ale také skutečnost, že jsou lékárny velmi často prvním místem v systému zdravotní péče, kam se o svých potížích chodí pacienti radit. Lékárníci proto pacientům poradí nejen jak se správně opalovat, jaký mají kožní fototyp a jaký vzhledem k němu použít během opalování ochranný faktor, ale mají k dispozici také kontakty na lékaře, kteří provedou bezplatné vyšetření mateřských znamének.


Co je melanom?


Melanom je zhoubný nádor vznikající z pigmentových buněk, který často metastazuje. Na těle se může vyskytnout kdekoliv, nejčastěji na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. Vyskytuje se tedy hlavně na kůži, ale také na sliznicích nebo v oku. Na jeho vzniku se podílí ultrafialové záření, především jeho UVB složka.   Počet zachycených případů maligního melanomu neustále roste, kolem 300 lidí ročně pak  na tento druh rakoviny kůže zemře.

Komu nejvíce vznik melanomu hrozí?


Vysoce náchylní ke vzniku melanomu jsou jedinci se světlou pokožkou a s kožním fototypem I a II. s pigmentovými névami a pihami. Velkým rizikovým faktorem je časté a nepřiměřeně dlouhé opalování na slunci, od slunce spálená pokožka, pravidelné navštěvování solárií. Ohroženou skupinou jsou také pacienti se sníženou imunitou (např. užívající imunosupresiva).

Jak melanom na kůži vypadá?


Většina melanomů vzniká z mateřských znamének. Tato znaménka se zvětšují, jsou asymetrická, neohraničená (rozpitá), mohou měnit zbarvení (tmavě hnědá až černá barva, nepravidelná pigmentace s různými odstíny). Znaménka vyrůstají do výšky, v průměru mají obvykle více než 5 mm.

Jak melanomu předcházet?


Opalujte se s rozumem, nikdy ne mezi 11-15 hodinou. Pokožku chraňte přípravky s vysokým filtrem proti UVA a UVB záření, malé děti chraňte před sluncem úplně. Informujte se ve své lékárně, jaký ochranný prostředek je vhodný pro Váš typ pokožky a jak jej správně aplikovat.
Kontrolujte pravidelně svá znaménka. Jestliže zjistíte změny na znaménku, neodkládejte návštěvu u kožního lékaře. Ne všechna znaménka, která změnila velikost a tvar, musí být melanomy, ale je důležité se o nich poradit s lékařem. Nechte si znaménka jedenkrát ročně vyšetřit, časné odhalení a odstranění znaménka může zabránit rozvoji zhoubného nádoru - zejména pokud jste si v minulosti spálili pokožku, vyskytla se u Vás v rodině rakovina kůže, máte na těle více než 50 mateřských znamének nebo trávíte pravidelně dovolenou u moře.

Kde se můžete v rámci Evropského dne melanomu nechat zdarma vyšetřit?

Seznam kontaktů na lékaře, kteří se do projektu zapojili, najdete na 
http://www.dermanet.cz/cs/vzdelavani/evropsky-den-melanomu/

Co Vás v rámci vyšetření čeká?

Bezplatná prohlídka pigmentových znamének analýzou digitálním dermatoskopem. Výsledek budete znát hned na místě, zároveň dostanete odbornou radu lékaře a informační letáčky, jak chránit pokožku.


Pokud kontrolu mateřských znamének nestihnete během Evropského dne melanomu, nevadí - kožní lékaři provedou Vaše vyšetření kdykoli v průběhu roku!

Mgr. Martina Dulavová, ÚL IKEM

Seznam lékařů zapojených do projektu a další materiály nalezneta na: www.dermanet.cz


Přílohy ke stažení:

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně