Společné prohlášení SČSF A USF

Společné prohlášení SČSF A USF

Vyjádření SČSF a USF k marketingové kampani společnosti Česká lékárna a.s., provozovatele sítě lékáren Dr. Max, spuštěnou dne 1. září 2013 zaslané prezidentovi České lékárnické komory PharmDr. Lubomírovi Chudobovi.


Vážený pane prezidente,
dovoluji si Vám zaslat a požádat o zveřejnění přiloženého společného prohlášení Spolku českých studentů farmacie a Unie studentů farmacie k marketingové kampani společnosti Česká lékárna a.s. - provozovatel sítě lékáren Dr. Max.
 
Děkuji.
 
S pozdravem,
 
Jakub Weber




Společné prohlášení SČSF A USF
 
Vážené kolegyně, Vážení kolegové,
 
Spolek českých studentů farmacie při Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a Unie studentů farmacie při Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, společně reprezentující studenty a absolventy farmacie v celé České republice tímto vyjadřují své znepokojení nad marketingovou kampaní společnosti Česká lékárna a.s., provozovatele sítě lékáren Dr. Max, spuštěnou dne 1. září 2013.
 
Poskytování bonusu 50 korun za recept je dle našeho názoru nesprávné, neetické a vyvolává klamavý obraz prosperity lékáren bohatě rozdávající prostředky veřejnosti. Agresivní a masivní marketingová kampaň, jako ta právě spuštěná, zákonitě vyvolává otázky ohledně financování lékáren tohoto řetězce, čistoty úmyslů a upřímnosti často deklarované snahy zvyšovat kvalitu péče namísto kvantity prodeje.
 
Dalším rizikem vyplývajícím z tohoto postupu je zánik malých privátních lékáren a tím zamezení přístupu lidem k lékárenské péči, kterou správně, a na zdravotnickém principu fungující lékárny pacientům poskytují. Tento krok zmíněného řetězce rovněž vnucuje otázku, zda  prvotním zájmem jeho vlastníků je skutečně  pacient, jak stále deklarují, nebo jen zisk a snaha získat co nejvyšší podíl na trhu a tím možnost manipulovat a diktovat podmínky nejen výrobcům a distributorům, ale i pacientům samotným.
 
Právě v těchto dnech se na kongrese International Pharmaceutical Federation (FIP) v Dublinu diskutuje nejen na úrovni praktikujících farmaceutů, ale i studentů o budoucnosti naší profese. Špičky naší profese z celého světa se shodují v tom, že spolupráce všech zdravotnických profesí je pro prospěch pacienta důležitější než zisk a v tomto duchu bychom měli orientovat i směřování naší profese v České republice..
 
Vyzýváme proto vedení lékárenských řetězců v České republice, aby zhodnotili a přehodnotili svou marketingovou strategii a spíše než na nemorální uplácení pacientů finančními bonusy se snažili zvyšovat kvalitu lékárenské péče ve svých lékárnách a budovali spolupráci napříč zdravotnickými obory u nás..
 
Neničte naši krásnou profesi!



Jakub Weber, prezident, Spolek českých studentů farmacie
Lukáš Hromčík, prezident, Unie studentů farmacie

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně