Evropský den melanomu  13. 5. 2013

Evropský den melanomu 13. 5. 2013

Vážená kolegyně, vážený kolego. Na pondělí 13. května připadá Evropský den melanomu. Česká republika se k této aktivitě připojila již v roce 2001, velmi záhy po jejím vzniku. Vzhledem k tomu, že jsou lékárny velmi často místem prvního kontaktu pacienta se zdravotníkem a také zásadním poradenským místem v oblasti ochrany před slunečním zářením, rozhodla se Česká lékárnická komora také připojit k této aktivitě. Níže Vám přinášíme základní informace k této problematice. Věřím, že je ve své práci s pacienty využijete nejen v rámci Evropského dne melanomu, ale v průběhu celého roku. Budeme velmi rádi, pokud se k této naší aktivitě také připojíte a pomůžete nám v pozitivní prezentaci lékárníků. Předem Vám děkuji za účast, Mgr. Aleš Krebs, tiskový mluvčí ČLnK

 


Co je melanom?


Melanom je zhoubný nádor vznikající z pigmentových buněk, který často metastazuje. Na těle se může vyskytnout kdekoliv, nejčastěji na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. Vyskytuje se tedy hlavně na kůži, ale také na sliznicích nebo v oku. Na jeho vzniku se podílí ultrafialové záření, především jeho UVB složka.  V České republice se za posledních 30 let zvýšil výskyt melanomu 4x. Každoročně u nás onemocní kolem 2000 lidí.

 

Komu nejvíce vznik melanomu hrozí?


Vysoce náchylní ke vzniku melanomu jsou jedinci se světlou pokožkou a s kožním fototypem I a II. s pigmentovými névami a pihami. Velkým rizikovým faktorem je časté a nepřiměřeně dlouhé opalování na slunci, od slunce spálená pokožka, pravidelné navštěvování solárií. Nejvíce ohroženou skupinou pacientů pro vznik melanomu jsou ženy ve věku od 20 do 29 let a pacienti se sníženou imunitou (např. užívající imunosupresiva).
 


Jak melanom na kůži vypadá?


Většina melanomů vzniká z mateřských znamének. Tato znaménka se zvětšují, jsou asymetrická, neohraničená (rozpitá), mohou měnit zbarvení (tmavě hnědá až černá barva, nepravidelná pigmentace s různými odstíny), na omak jsou drsná nebo šupinatí. Znaménka vyrůstají do výšky, v průměru mají obvykle více než 5 mm.  



Jak melanomu předcházet?


Opalujte se s rozumem, nikdy ne mezi 11-15 hodinou. Pokožku chraňte přípravky s vysokým filtrem proti UVA a UVB záření, malé děti chraňte před sluncem úplně. Informujte se ve své lékárně, jaký ochranný prostředek je vhodný pro Váš typ pokožky a jak jej správně aplikovat.
Kontrolujte pravidelně svá znaménka. Jestliže zjistíte změny na znaménku, neodkládejte návštěvu u kožního lékaře. Ne všechna znaménka, která změnila velikost a tvar, musí být melanomy, ale je důležité se o nich poradit s lékařem. Nechte si znaménka jedenkrát ročně vyšetřit, časné odhalení a odstranění znaménka může zabránit rozvoji zhoubného nádoru - zejména pokud jste si v minulosti spálili pokožku, vyskytla se u Vás v rodině rakovina kůže, máte na těle více než 50 mateřských znamének nebo trávíte pravidelně dovolenou u moře.


Kde se můžete v rámci Evropského dne melanomu nechat zdarma vyšetřit?


Seznam kontaktů na lékaře, kteří se do projektu zapojili, najdete na www.dermanet.cz nebo na www.melanoma.cz.

 

Co Vás v rámci vyšetření čeká?


Bezplatná prohlídka pigmentových znamének analýzou digitálním dermatoskopem. Výsledek budete znát hned na místě, zároveň dostanete odbornou radu lékaře a informační letáčky, jak chránit pokožku.


Pokud kontrolu mateřských znamének nestihnete během Evropského dne melanomu, nevadí - kožní lékaři provedou Vaše vyšetření kdykoli v průběhu roku!


Mgr. Martina Dulavová
ÚL IKEM


Seznam lékařů zapojených do projektu a další materiály nalezneta na:  
http://www.euromelanoma.org/czech/campaign-2013 
www.dermanet.cz


Příloha ke stažení:
Evropský den melanomu
LCD prezentace - Evropský den melanomu

Sdílet článek:

Související články

  • Pozvánka na 151. přednáškový večer

    Pozvánka na 151. přednáškový večer

    14. 2. 2024

  • Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    Pozvánka na XXV. sympozium klinické farmacie René Macha

    1. – 2. prosince 2023 Konferenční centrum Zámek Mikulov

  • Pozvánka na 147. přednáškový večer

    Pozvánka na 147. přednáškový večer

    11. 10. 2023