V EU přibývá případů nedostupných léčiv

V EU přibývá případů nedostupných léčiv

Zejména vlivem reexportu se v celé EU množí případy, kdy jsou konkrétní léky pro pacienty nedostatkové. PGEU proto vyzývá národní vlády a zodpovědné instituce v EU, aby přijaly konkrétní opatření k řešení problémů s opakovaným nedostatkem vybraných léčiv.

Podle nedávného průzkumu Svazu lékárníků Evropské unie (PGEU) trápí výpadky v dodávkách léčiv pro pacienty celou Unii. Jen ve Velké  Británii ročně chybí v distribuci více než milion balení léků. Podle průzkumu postihují výpadky všechny lékové skupiny, od komplexních chemoterapií až po základní léky, jako je například aspirin.

Výpadky v dodávkách vyvolávají opakovaně znepokojení mezi lékárníky. V řadě zemí se řešení nedostatku léčiv stává běžnou denní praxí v lékárnách. Mnohdy tráví zdravotnický personál lékáren hodiny  denně při pokusech získat pro pacienty léky, které zmizí z nabídek obvyklých velkodistributorů.
Opakovaná nutnost řešit problém s výpadky je frustrující a časově náročná činnost, která odvádí pozornost zdravotníků od péče o pacienta. A co víc, nedostatek léků může být hrozbou pro pacientovu terapii a v nejhorším případě může mít i fatální následky. Pacienti v celé Evropě, kteří byli dosud zvyklí na spolehlivost a rychlost dodávek, jen s velkými obtížemi přijímají vysvětlení, proč jejich konkrétní lék není k dispozici.

Během Valného shromáždění PGEU, které se konalo minulý týden v Bruselu, bylo jednomyslně přijato prohlášení zdůrazňující závažnost problému. Prohlášení je doprovázeno i výzvou národním vládám a dalším institucím a autoritám v EU, aby byla pro řešení nedostatku léků přijata konkrétní opatření ze strany vlád, orgánů EU a také účastníků dodavatelského řetězce.

Generální tajemník PGEU, John Chave, k tomu řekl: "Toto je
nejen v EU rostoucí problém, který postihuje všechny členské země bez ohledu na jejich ekonomickou sílu. Týká se bohatších i chudších členských států. Příčiny jsou rozmanité, ale nebezpečí jsou zřejmá: pacienti čekají na své léky, nebo se k nim dokonce vůbec nedostanou.

Musíme řešit několik příčin výpadků léčiv, ale existuje řada opatření, která mohou být provedena v krátkodobém horizontu. 
Je čas, aby vlády uznaly, že problém je skutečný, a aby přijaly odpovídající legislativu."


Z tiskové zprávy PGEU
PharmDr. Stanislav Havlíček

Prohlášení Svazu lékárníků Evropské unie (PGEU)


Medical Tribune dne 7. prosince 2012 zveřejnil článek o nedostupnosti léčiv a navrhovaným opatřením ČLnK.
Celý článek ZDE.

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně