Pozor na léky za volantem

Pozor na léky za volantem

Již po čtrnácté pořádáme Den lékáren. 21. 6. 2012 v lékárnách v České republice.
Vážené dámy, vážení pánové,
 
stejně jako v předchozích letech připravila Česká lékárnická komora na 21. červen 2012 tradiční akci – Den lékáren, letos již čtrnáctý.

Tématem letošního ročníku je vliv léků na pozornost řidičů. Téma, o němž se příliš nemluví a přitom se týká všech lidí pohybujících se nejen po našich cestách. Zkuste si vzít své léky a odpovědět sami sobě zda víte, jaké léky byste neměli před jízdou užívat, jaká doba by měla uplynout mezi užitím léků a zasednutím za volant, případně jak poznáte rizikové léky?
Nevíte? Pak je Den lékáren a jeho téma určeno především Vám.

Pod pojmem látky (léky) ovlivňující pozornost a řízení si můžeme představit látky, které mohou měnit úroveň bdělosti, pozornosti a vnímání, bez ohledu na to, zda se jedná o účinek hlavní, vedlejší nebo nežádoucí. V závislosti na typu léčiva může dojít k různým typům reakce řidiče, nemusí se vždy jednat pouze o útlum, ale také o různé jiné změny vnímání, jako je rozmazané vidění, přeceňování vlastních schopností či agresivitu. Ani jedna ze zmíněných reakcí za volant nepatří!

V dnešní velmi široké paletě léků není často jednoduché se zorientovat ani pro odborníka, natož pro laika. Jeho pozice je v oblasti léků ovlivňujících řízení složitější v tom, že již nejsou rizikové léky označované jasným symbolem (piktogramem) upozorňujícím na nebezpečí ovlivnění pozornosti. Pro někoho jsou navíc příbalové letáky psané často velmi malým písmem špatně čitelné.

Proto jsme pro Vás připravili letošní Den lékáren s mottem Pozor na léky za volantem. V jeho průběhu dostanete v lékárnách informace při standardním výdeji a také prostřednictvím informačních letáků. Rizikové léky Vám budou také označeny speciálně vytvořeným piktogramem.

Zároveň si Vás dovolíme během Dne lékáren a následujícího týdne požádat o vyplnění krátkého anonymního dotazníku, který by nám měl dát aspoň základní odpověď na otázku, jaké znalosti mají naši pacienti - řidiči o svých lécích potenciálně ovlivňujících pozornost. Žádný obdobný průzkum zatím v rámci České republiky proveden nebyl. Společnými silami bychom tak mohli do budoucna přispět k lepší informovanosti a výraznějšímu označování rizikových léků.

Šťastný návrat z cest domů je jistě přáním každého řidiče. Může být však ovlivněn mnoha léky, u nichž byste to možná ani nečekali. Přijďte se proto poradit 21. června do lékáren, jak užívat léky při řízení vozidel.

Nejbližší aktivně přihlášenou lékárnu najdete na webu České lékárnické komory. Při vyhledávání můžete zadat okres nebo obec.
Při vyhledávání označte možnost "Hledání lékáren" a zaškrtněte "
 
Krásně prožité prázdniny a šťastný návrat do Vašich domovů Vám za všechny lékárníky přeje

PharmDr. Lubomír Chudoba
prezident České lélárnické komory
 
 

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně