Svaz lékárníků Evropské unie (PGEU) ke směrnici „Ochrana proti padělkům léčiv“

Svaz lékárníků Evropské unie (PGEU) ke směrnici „Ochrana proti padělkům léčiv“

V úterý 7. 2. 2012 uspořádal Svaz lékárníků Evropské unie (PGEU) seminář, jehož cílem bylo poskytnout dostatek informací k lepšímu pochopení důsledků zavedení systému ověřování pravosti léčiv v lékárnách podle záměrů Evropské komise.

S úvodním slovem vystoupil generální tajemník PGEU John Chave. Představil výsledek dosavadních  jednání mezi PGEU a představiteli dalších organizací zúčastněných v dodavatelském řetězci léčiv, kterými jsou: Evropská federace farmaceutického průmyslu (EFPIA), Evropská asociace distributorů léčiv (GIRP), Evropská asociace euro-farmaceutických společností (EAEPC). John Chave ve své řeči mimo jiné uvedl: "Společně tvoříme tzv. Memorandum o porozumění, které upřesní právní, technické a praktické možnosti systému kontroly a následně umožní formulovat základní teze pro naše budoucí jednání s Evropskou komisí."

V první části semináře odezněly postoje jednotlivých stran k připravované směrnici. Maximální pozornost byla věnována otázce nákladů na vybudování systému a také otázce zabezpečení a ochrany dat. Ve druhé části měli účastníci možnost seznámit se s již fungujícími národními systémy autentizace léčiv. Turecký systém představil pan Tahy Yayci, konzultant tureckého ministerstva zdravotnictví, systém fungující v Belgii předvedla paní Alison Williams ze společnosti Aegate a
následně v praktické ukázce i Guido Hoogewijs z Asociace belgických lékárníků (APB). Francois-Xavier Lery prezentoval projekt eTACT Evropského ředitelství pro kvalitu léčiv (EDQM).

Seminář uzavřela prezidentka PGEU paní Isabelle Adenot: "
Bezpečnost léků je hlavním zájmem evropských lékárníků a nová směrnice má významné důsledky pro jejich práci. Evropští lékárníci chtějí vytvořit flexibilní, praktický a nákladově efektivní systém, který bude splňovat hlavní cíl: chránit pacienty před falešnými léky. Jsem ráda, že k tomu přispělo setkání všech zúčastněných stran v jedné místnosti."

Z tiskové zprávy PGEU zpracoval PharmDr. Stanislav Havlíček


Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně