Léky získané mimo lékárny mohou být nebezpečné

Léky získané mimo lékárny mohou být nebezpečné

Česká lékárnická komora varuje pacienty před nákupem léků mimo lékárny, především z internetu.
Na základě informací časopisu dTest a Státního ústavu pro kontrolu léčiv varuje Česká lékárnická komora pacienty  před nákupem léků z internetových portálů, které nemají oprávnění k výdeji léčivých přípravků a nesplňují podmínky k zajištění bezpečnosti léků.

Spotřebitelský časopis dTest varuje před společností Eulek Pharma provozující internetovou "lékárnu" lekarna-online.com. Tato společnost nemá k provozování zdravotnického zařízení lékárenské péče žádné oprávnění, nesmí provozovat ani internetovou lékárnu. Dokonce podle zmíněného časopisu nedodala některé objednané zboží ani po předchozím zaplacení ze strany objednavatele.

"Vlastní slovo lékárna je v právních normách používáno pro konkrétní typ zdravotnického zařízení," říká prezident ČLnK Stanislav Havlíček a pokračuje, "bohužel se velmi často setkáváme s tím, že ho různí podnikavci v názvech používají, lépe řečeno zneužívají, přestože ve skutečnosti zařízení lékárenské péče neprovozují." Jejich zákazník tak může být uveden v omyl, že je v kontaktu se zdravotníkem schopným posoudit jeho zdravotní stav a na základě znalostí získaných v rámci dlouholetého pre- i postgraduálního studia navrhnout správný postup v zacházení s léky a samoléčbě pacienta. Definice použití slova lékárna by proto měla být v zákoně přesnější. Podobné nekalé praktiky a ohrožování pacientů by bylo lépe postižitelné. Na tuto neutěšenou situaci ČLnK opakovaně upozorňovala státní orgány i některé provozovatele.

Pokud někdo nabízí prostřednictvím internetu léky vázané na lékařský předpis, nebo vydávané v režimu výdeje bez lékařského předpisu s omezením, pak se jednoznačně jedná o nezákonnou činnost. Velmi často se s tím setkáváme u nabídek ze zahraničí, které téměř všichni známe ze svých mailových schránek. Většinou se jedná o falešné či padělané léky, které jsou v lepším případě neúčinné, v horším jsou pro člověka toxické. S touto rostoucí hrozbou se vzhledem k otevřeným hranicím potýká prakticky celá Evropa.

Jestliže se přesto kdokoli rozhodne objednávat léky prostřednictvím internetu, je nejbezpečnější variantou orientace na české lékárny, u nichž lze na stránkách SÚKL ověřit, zda má příslušná lékárna povolení k nabídce léků prostřednictvím internetu.
Bezpečné však nemusí být ani léky získané v ambulancích lékařů, neboť ti nejsou k výdeji léků oprávněni a takové léky nenabývají vždy legální cestou. Riziko, že se v ambulancích objeví padělek, je vzhledem k nemožnosti ověřit původ léku velké. Ve zdánlivě lepším případě se jedná o léky z pozůstalosti po jiných pacientech, u nichž není možné ověřit ani zaručit skladovací podmínky. U mnoha léků není z běžné vizuální kontroly možné zjistit, zda u nich nedošlo vlivem nepříznivých podmínek skladování (zvýšená teplota, UV záření) k rozkladu účinných a pomocných látek.

Nejbezpečnější je tedy vyzvedávat léky v lékárně, která ručí za dodržení všech podmínek tak, aby pacienti dostávali bezpečné léky s dohledatelným původem.

Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně