Kam s prázdnými použitými stříkačkami?

Kam s prázdnými použitými stříkačkami?

Kam s použitými injekčními stříkačkami, kde je odevzdat k likvidaci? V lékárně? Na otázky odpovídá JUDr. Klára Trnková, advokátní kancelář KMVS, s. r. o. Se souhlasem autorky převzato a upraveno ze stránek www.zdn.cz.
Dle ustanovení § 89 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, je lékárna povinna převzít pouze nepoužitelná léčiva včetně jejich obalů, která jí byla odevzdána fyzickými osobami. Nepoužitelnými léčivy se rozumí nespotřebovaná léčiva, léčiva s nevyhovující jakostí, s prošlou dobou použitelnosti, zjevně poškozená či uchovávaná za jiných než předepsaných podmínek. Tato nepoužitelná léčiva musí být odstraněna, včetně svých obalů tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí nebo zvířat anebo ohrožení životního prostředí.

Likvidace nebezpečného odpadu
Z výše uvedeného vyplývá, že lékárna by byla povinna odebrat zpět pouze injekční stříkačku s nespotřebovaným léčivem. Samotnou prázdnou injekční stříkačku není povinna převzít.

Při nakládání s obaly od použitých prázdných injekčních stříkaček se postupuje dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, a to stejně jako při nakládání s nebezpečnými odpady.
Jak nakládat s daným typem nebezpečného odpadu, zjistíte na příslušném obecním či městském úřadu. Každá obec je totiž dle zákona o odpadech povinna určit místa, kam mohou fyzické osoby odkládat nebezpečné složky komunálního odpadu. Povinnost zajištění míst k odkládání nebezpečného odpadu obec může splnit také tím, že minimálně dvakrát ročně určí místo a termín k soustřeďování nebezpečných složek komunálního odpadu a následně zajistí jejich odvoz oprávněnou osobou.

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně