Vyšší DPH uplatňovaná na léky znamená zvýšení spoluúčasti pacientů. Ti jsou v pasti, předzásobení léky nemá smysl.

Vyšší DPH uplatňovaná na léky znamená zvýšení spoluúčasti pacientů. Ti jsou v pasti, předzásobení léky nemá smysl.

V posledních týdnech se média intenzivně věnují plánovaným změnám DPH. Ty se mají zásadně dotknout i léků. To s sebou přinese nejen vyšší náklady pojišťoven, ale také pacientů. Zároveň také pravděpodobně dojde k omezení dostupnosti léků bez doplatku. Zvýšení cen léků totiž proběhne podle posledních zpráv dříve, než dojde ke zvýšení úhrad pojišťovnami. Ty jsou v této věci odkázané na stanovení úhrad Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Na tyto skutečnosti upozornila ve svých pořadech opakovaně nejen Česká televize, ale také TV Prima a specializovaný lékárenský informační a podcastový portál Apatykář.

Změna DPH u léčiv jednoznačně zvýší spoluúčast pacientů. V okamžiku zvýšení DPH na léky pacientům výrazně vzrostou doplatky. Jestliže se vláda rozhodla zvýšit daň z přidané hodnoty, pak by měla pacientům také říci upřímně, co to pro ně bude znamenat. Kromě zvýšení doplatků to bude znamenat také vyvedení větších finančních prostředků z vybraného zdravotního pojištění. Česká lékárnická komora upřednostňuje varinatu, která se blíží většině EU. V ní jsou léky zatíženy buď sníženou sazbou, nebo dokonce nejsou touto daní zatíženy vůbec. To říká v rozhovoru pro server Apatykář prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.
Celý rozhovor si můžete poslechnout
zde
Zdroj: Apatykář® 

 
Pro ministerstvo zdravotnictví je zvýšení DPH zásah, se kterým nepočítalo. V Otázkách Václava Moravce to 6. března přiznává ministr zdravotnictví Leoš Heger. Potvrzuje tak úvahu Václava Moravce, který uvádí, že není pochyb o tom, že se přesunutí léků ze snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty do sazby dvacetiprocentní projeví ve státním rozpočtu neutrálně. Stát sice vybere vyšší daň, zároveň ale dojde k vyšším výdajům zdravotních pojišťoven za léky, tedy k výpadku dalších peněz ve zdravotním systému.
Prezident České lékárnické komory doplňuje, že podle údajů PGEU je v celé Evropě DPH na léky na průměrné úrovni zhruba 8,5 procent. Nápad na převedení léků do základní 20% sazby významným způsobem zasáhne nejen do hospodaření pacientů. Jim léky zdraží. Pokud bude přijata legislativní úprava ve změně cenotvorby na takzvanou jádrovou úhradu, zasáhne nová DPH významným způsobemi samozřejmě i do nákladů zdravotních pojišťoven. Na místě je podle prezidenta komory také zmínit praxi v jiných zemích Evropské unie, kde jsou léky úplně vyjmuty z DPH.
Celý pořad najdete
zde, diskuzi ke změnám DPH u léků mezi 28. a 40. minutou.
Zdroj: Česká televize
 
Události 3. března 2011 se věnují také možnosti předzásobení pacientů léky před zvýšením DPH. Prezident ČLnK Stanislav Havlíček před nákupem většího množství léků do zásoby varuje. Důvodem je především doba jejich použitelnosti. To znamená, že kromě léků s předpokládanou rychlou spotřebou, či použitých k obnově vybavení domácí lékárničky, nemá nákup větších zásob význam. Takto zakoupené léky mohou naopak projít a budou muset být zbytečně likvidovány, neboť jejich užitím mohou lidé riskovat výrazné zdravotní obtíže.
Celá reportáž začíná v čase 1:22 min. a můžete ji najít
zde
Zdroj: Česká televize 
 
TV Prima varuje ve svých zprávách před následky zvýšení DPH u léků. Pacientům nebudou po změně daně dostupné léky bez doplatku. Současně se zvýšením cen léků totiž nedojde ke zvýšení jejich úhrad Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Celé zvýšení DHP tak v první fázi dopadne na bedra pacientů.
Celou reportáž můžete shlédnout na webu Prima TV ve Zprávách 3.3. zde, začátek je v čase 3:08 min.  
Zdroj: TV Prima 
 

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně