Lék bez doplatku? Od října žádný takový nebude.

Lék bez doplatku? Od října žádný takový nebude.

Vybíráme z časopisu Týden.
Až doposud platilo v Česku jednoduché pravidlo: na každou nemoc je k dostání alespoň jeden lék, jehož celkovou cenu zaplatí pojišťovna. Pacient nemusí dát ani korunu. Garantuje to zákon o veřejném zdravotním pojištění. Od října však může být všechno jinak. Cenami léků zamíchá vyšší daň z přidané hodnoty.

„Změna daně skutečně ovlivní léky bez doplatku. Zatímco cenu léku vyšší daň zvedne, pojišťovna bude pacientovi platit za lék stále stejnou sumu. Úhrada od pojišťovny se totiž určuje ve správním řízení, které vede lékový ústav. Nelze ji jednorázově upravit," potvrzuje šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.  Na to, aby se úhrada snížila, by lékový ústav musel vypsat nové správní řízení.
To ale do října nestihne. Daleko víc tak zaplatí pacienti i nemocnice - za léky i zdravotnický materiál," neskrývá rozpaky nad nápadem poslanec za ODS a šéf zdravotního výboru Boris Šťastný. Vláda podle něj tento krok nedomyslela.Obě ministerstva, kterých se doplácení týká, se ale brání: všechno potřebné stihneme. "Jak ministerstvo financí, tak ministerstvo zdravotnictví jsou si problému vědomi a budou ho řešit. Těch variant je několik," vyjádřil se šéf rezortu financí Miroslav Kalousek. A pokud by se doplatky za léky přece jen z rukou vymkly, pacienti to pár měsíců vydrží. „Plně hrazené přípravky budou po jistou dobu chybět jen v některých skupinách léků," uklidňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Dvacet procent DPH na léky - evropská rarita

Sjednotit daň z přidané hodnoty na dvacet procent chce vláda v souvislosti s důchodovou reformou. O deset procent se mají zvednout i ceny léků. Pacienti tak na nich zaplatí podle České lékárnické komory o 1,5 miliardy korun víc. Vyšší výdaje ale budou mít také zdravotní pojišťovny - navíc dají 3,5 miliardy. Celkem tak do státního rozpočtu ze zdravotnictví odplyne pět miliard korun.
Většina evropských zemí přitom nechává léky ve skupině se sníženou sazbou daně z přidané hodnoty. Průměrná sazba DPH na léky se tam pohybuje kolem osmi procent. V Británii, Irsku, ve Švédsku a na Maltě nepočítají s DPH u léků hrazených z veřejných peněz vůbec. Jen základní sazbou jsou léky zatíženy pouze v Bulharsku, Dánsku, Německu a Norsku.

Celý článek najdete zde

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně