Jak žádat o osvědčení

Jak žádat o osvědčení

Stručný průvodce žádostí o vydání osvědčení České lékárnické komory (ČLnK).

ŽÁDOST O OSVĚDČENÍ

I. VEDOUCÍ LÉKÁRNÍK (VL)

II. ODBORNÝ ZÁSTUPCE (OZ) / SOUKROMÁ LÉKÁRENSKÁ PRAXE (SLP)

III. VEDOUCÍ LÉKÁRNÍK A ZÁROVEŇ ODBORNÝ ZÁSTUPCE / SOUKROMÁ LÉKÁRENSKÁ PRAXE

Přehled odborné praxe lékárníka

ZMĚNY V PLATNÉM OSVĚDČENÍ

Poskytovatel mění název či adresu sídla

Lékárna mění poskytovatele

Lékárna mění jméno

Lékárna mění adresu

Vznik nové lékárny

Zánik lékárny

Rozšíření nebo zúžení osvědčení

PŘIPOMENUTÍ A PRAKTICKÉ TIPY

Zkratky

ŽÁDOST O OSVĚDČENÍ

Vyplnit elektronickou žádost o vydání osvědčení, po odeslání je žádost společně s instrukcemi stran dalšího postupu automaticky odeslána i na e-mail uvedený v členské evidenci žadatele.

I. VEDOUCÍ LÉKÁRNÍK (VL)

  • Žádost je nutné vytisknout, zkontrolovat, podepsat a nechat potvrdit (podepsat) odborným zástupcem dané lékárny,
  • přiložit diplom o specializaci nebo osvědčení o specializované způsobilosti farmaceuta (stačí prostá neověřená kopie),
  • přiložit originál a kopii Přehledu odborné praxe lékárníka (dále jen „POPL“)
  • Předseda nebo pověřený člen představenstva OSL (POSL) porovná a potvrdí shodu kopie s originálem, potvrzenou kopii zašle s dalšími doklady sekretariátu ČLnK. V případě nefunkčního OSL je nutné sekretariátu ČLnK doložit originál POPL, případně ověřenou kopii.
  • Na účet ČLnK uhradit poplatek 500 Kč, jako variabilní symbol uvést evidenční číslo člena ČLnK (bez kódu OSL na začátku) a do zprávy pro příjemce uvést jméno a příjmení žadatele.

II. ODBORNÝ ZÁSTUPCE (OZ) / SOUKROMÁ LÉKÁRENSKÁ PRAXE (SLP)

  • Postup shodný jako v bodě I. (VL) vyjma potvrzení žádosti OZ.
  • V případě, že žádá o osvědčení pro více lékáren, všechny lékárny je nutno uvést na druhé straně žádosti (při nedostatku místa se přiloží k žádosti soupis lékáren na volném listu papíru),
  • K žádosti je nutné přiložit kopii rozhodnutí krajského úřadu o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb, ve kterém je žadatel uveden jako odborný zástupce nebo poskytovatel fyzická osoba; na kopii rozhodnutí musí být uvedeno datum nabytí právní moci! (Pokud rozhodnutí ještě není vydáno, uvést do žádosti datum jeho očekávaného vydání; rozhodnutí poté naskenovat a zaslat e-mailem na adresu osvedceni@lekarnici.cz)
  • Osvědčení ČLnK bude vydáno až bude kopie rozhodnutí krajského úřadu doručena sekretariátu ČLnK .

Pro vydání nebo změnu registrace vyžadují některé krajské úřady, např. Krajský úřad Jihomoravského kraje, potvrzení o členství v ČLnK a nepřerušení praxe v lékárně.

Potvrzení vystavuje buď sekretariát ČLnK, nebo předseda OSL. Formulář Potvrzení členství je přílohou tohoto článku.

III. VL a zároveň OZ/SLP

  • Postup shodný s bodem I. (VL) s odlišnostmi podle bodu II. (OZ), které platí pro OZ, žadatel podepisuje část pro VL i OZ, poplatek za vydání osvědčení pro obě funkce je dohromady 500 Kč.

Úplné žádosti včetně všech příloh se podávají předsedovi nebo pověřenému členovi POSL okresu, ve kterém je lékárna, k níž se vztahuje žádost o osvědčení. Žádosti o osvědčení pro odborného zástupce pro více lékáren se řeší individuálně.

Přehled odborné praxe lékárníka

  • V souladu s Licenčním řádem ČLnK je předsedou nebo pověřeným členem představenstva příslušného OSL kontrolováno řádné vedení POPL.
  • V POPL je nutné mít zaznamenané a potvrzené všechny změny včetně mateřské a rodičovské dovolené, tedy i změny výše úvazku či pozice v lékárně, změny provozovatele atd. alespoň za dobu posledních 7 let (kvůli posouzení nepřerušeného výkonu povolání).
  • Před podáním žádosti je nutné doplnit všechna data (počátky a ukončení změn), razítka a jména (nejčastěji chybí podpis OZ/VL či jejich čitelná jména), dále pak výše úvazku lékárníka a jeho funkce v lékárně.
  • Povinnost vést řádně POPL je dána ustanovením § 7a Organizačního řádu ČLnK.

Povinností lékárníka je znát a dodržovat předpisy pro výkon tohoto povolání včetně vnitřních stavovských předpisů Komory (bod 12 Etického kodexu ČLnK).

ZMĚNY V PLATNÉM OSVĚDČENÍ

Poskytovatel mění název či adresu sídla

  • Poskytovatel tyto změny hlásí na krajském úřadu. Na sekretariát ČLnK je nutné zaslat e-mailem kopie rozhodnutí krajského úřadu s datem nabytí právní moci. Většinou je třeba požádat o změnu osvědčení – lépe před změnou konzultovat se sekretariátem ČLnK.

Lékárna mění poskytovatele

  • Pokud se mění poskytovatel (změna IČO), osvědčení zanikají a je třeba požádat o nová.

Lékárna mění jméno

  • Pokud je změna nahlášena krajskému úřadu, je třeba dodat rozhodnutí krajského úřadu s datem nabytí právní moci. Pokud se změna krajskému úřadu nehlásí, stačí informovat sekretariát ČLnK e‑mailem. Někdy se změní stávající osvědčení, někdy je třeba žádat o nové – lépe před změnou konzultovat se sekretariátem ČLnK.

Lékárna mění adresu

  • Osvědčení pro OZ zůstává beze změny, osvědčení pro VL zaniká a je třeba požádat o nové.

Vznik nové lékárny

  • Před otevřením nové lékárny je nutné podat žádost o vydání osvědčení pro VL/OZ/SLP a tato osvědčení mít ještě před otevřením lékárny pro veřejnost. K žádosti jak pro VL, tak pro OZ, je třeba doložit rozhodnutí krajského úřadu, ve kterém je potvrzeno, že poskytovatel má oprávnění k provozování lékárny a je jmenován odborný zástupce.

Zánik lékárny

  • Je nutné ukončit všechna osvědčení – držitelé osvědčení zasílají na sekretariát komory vyplněný formulář Vzdání se osvědčení, který je přílohou tohoto článku.
  • Stávající lékárníci by měli nahlásit nová pracoviště a v případě, že VL nebo OZ má rozhodnutí krajského úřadu o odebrání oprávnění k provozování lékárny, poslat e‑mailem kopii sekretariátu ČLnK.

Rozšíření nebo zúžení osvědčení

  • Pokud má lékárník vystavené osvědčení pro funkci odborného zástupce a bude odborným zástupcem v další lékárně stejného poskytovatele, případně mu je některá z několika lékáren odebrána, není třeba podávat novou žádost. Lékárník zašle sekretariátu ČLnK e-mailem kopii rozhodnutí krajského úřadu, kde je uvedena změna odborného zástupce. Osvědčení se nemění, změna se provede jen v evidenci ČLnK.

PŘIPOMENUTÍ A PRAKTICKÉ TIPY

  • Funkci VL či OZ je možné začít vykonávat až poté, kdy představenstvo ČLnK (PČLnK) na svém zasedání rozhodne o vydání osvědčení (nebo ideálně až po obdržení osvědčení) – nestačí tedy žádost podat na OSL či ji jen vyplnit elektronicky a začít funkci vykonávat.
  • Žádost o vydání osvědčení se podává na OSL – pověřený člen POSL žádost zkontroluje, případně upozorní na doplnění chybějících náležitostí, žádost potvrdí a současně s přílohami odesílá na sekretariát ČLnK, žadateli ji tedy nevrací. Podání žádosti, je-li učiněno osobně, je OSL povinno žadateli potvrdit (např. na kopii žádosti).
  • Dle Licenčního řádu ČLnK postoupí OSL žádost o vydání osvědčení sekretariátu ČLnK do 15 dnů od podání žádosti (v praxi obvykle dříve).
  • Osvědčení je potřeba plánovat s předstihem – termíny zasedání PČLnK jsou k uvedeny na webu v článku aktuálního roku: Termíny jednání PČLnK a některé další akce.
  • Kompletní žádosti o vydání osvědčení, včetně potvrzení OSL a všech příloh musí být sekretariátu ČLnK doručeny nejpozději 2 pracovní dny před termínem zasedání PČLnK.
  • Nejpozději ke stejnému datu musí být platba za vydání osvědčení se správným variabilním symbolem připsána na účet ČLnK.
  • Doporučuje se nenechávat podání žádosti na poslední chvíli, ale naopak začít vše řešit co nejdříve. Nebude-li mít PČLnK na svém zasedání všechny materiály včas připravené a kompletní, nebude žádost projednána a bude odložena na příští zasedání.
  • K žádosti o vydání osvědčení není potřeba ani diplom o ukončeném VŠ studiu, ani atestační deník.
  • Podat žádost o vydání osvědčení lze, i když krajský úřad ještě nevydal rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb – rozhodnutí lze doložit dodatečně, do té doby může PČLnK rozhodnout o podmíněném vydání osvědčení (za předpokladu, že byly splněny všechny ostatní náležitosti). Osvědčení je po doručení rozhodnutí krajského úřadu vydáno okamžitě bez čekání na další jednání PČLnK. Teprve ode dne vydání osvědčení lze zahájit výkon funkce OZ, VL nebo výkon SLP.
  • Pro vydání osvědčení je nutné splnění povinnosti celoživotního vzdělávání, tj. získání alespoň minimálního stanoveného počtu bodů v posledním ukončeném cyklu celoživotního vzdělávání.
  • Pro vydání osvědčení je nutná profesní bezúhonnost – v předchozích dvou letech nesmí být žadatel disciplinárně potrestán pro závažné porušení povinnosti nebo musí řádně uhradit pokutu, která mu byla za závažné porušení povinnosti uložena, a čestná rada v rozhodnutí vyslovila, že uhrazením pokuty bude člen považován za bezúhonného.
  • Osvědčení se nově vydávají v elektronické podobě a jsou zasílána e‑mailem ve formátu souboru pdf na e-mailovou adresu žadatele uvedenou v členské evidenci (vydané osvědčení lze stáhnout ze záložky Karta člena.
  • E-mailová adresa, kterou má člen uvedenou v členské evidenci, je důležitým osobním identifikačním údajem, který umožňuje jednoduchou komunikaci s ČLnK. Ke zprávám, které člen zasílá z jiné e‑mailové adresy, ČLnK nemůže přihlížet jako k e-mailům od člena. Výjimkou jsou elektronické dokumenty opatřené zaručeným elektronickým podpisem.
  • Má-li člen v členské evidenci uvedenou e-mailovou adresu lékárny, může se stát, že se informace určené pro člena dostanou do nepovolaných rukou, nebo se po změně pracoviště informace ke členovi nedostanou vůbec. Je proto žádoucí kontrolovat správnost vlastních údajů v členské evidenci a případně je prostřednictvím sekretariátu ČLnK aktualizovat.
  • V případě jakékoliv nejasnosti důrazně doporučujeme konkrétní situaci včas konzultovat s předsedou nebo pověřeným členem POSL či sekretariátem ČLnK, předejde se tak mnohým komplikacím a především zdržení vydání osvědčení.

Zkratky

ČLnK – Česká lékárnická komora

OSL – Okresní sdružení lékárníků

OZ – odborný zástupce

POSL – představenstvo OSL

PČLnK – představenstvo ČLnK

POPL – Přehled odborné praxe lékárníka

SLP – soukromá lékárenská praxe

VL – vedoucí lékárník

PharmDr. Miroslav Koška, PharmDr. David Ovčaří, PharmDr. Aleš Novosád Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík, Mgr. Jiří Doležal

PharmDr. Stanislav Havlíček

poslední revize 13. 5. 2022

Sdílet článek:

Související články

  • Termín pro podání žádosti o vydání osvědčení

    Termín pro podání žádosti o vydání osvědčení

    Podání žádostí do 26. 4. 2024

  • E-žádost o udělení osvědčení

    E-žádost o udělení osvědčení

  • Vzdání se osvědčení – vzor formuláře

    Vzdání se osvědčení – vzor formuláře

    vzor formuláře