Zpráva z jednání Pracovní skupiny k seznamu zdravotních výkonů

Zpráva z jednání Pracovní skupiny k seznamu zdravotních výkonů

Na jednání Pracovní skupiny k seznamu zdravotních výkonů ministerstva zdravotnictví 3. 12. 2020 opět nebyl přijat návrh výkonu "Individuální konzultace s pacientem zaměřená na zhodnocení lékového záznamu v lékárně." Jednání se zúčastnili - Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., PharmDr. Aleš Mareček, doc. PharmDr. Josef Malý, Ph.D., PharmDr. Jana Šolínová a PharmDr. Stanislav Gregor. Poděkování patří všem, kteří se na přípravě registračního listu podíleli.

Registrační list výkonu byl průběžně upravován na základě připomínek zástupců pojišťoven a kontinuálního jednání s lékaři. Nicméně se lékaři i přes to, že jsme jejich připomínky zapracovali, rozhodli výkon nepodpořit.

Tím však naše snaha o prosazení podobného výkonu v budoucnu nekončí. Je k tomu nutná i Vaše pomoc. Na jednání padla řada nekonstruktivních až nesmyslných připomínek. Nad některými je třeba se ale zamyslet. Například o počtu lékárníků, kteří aktivně poskytují odborné konzultace. Pokud se podíváte na stránky Komory, tak odborné konzultace v lékárně včetně řešení lékových problémů oficiálně nabízí pouze 122 lékárníků. A přiznejme si, že je to skutečně málo. Proto je nutné, aby se tento počet zvýšil. Neváhejte se proto hlásit na garantované kurzy, které se konzultacím věnují. Pokud bude zájem vysoký, zvýšíme jejich frekvenci, aby se dostalo na každého. 

Výkon, který se snažíme prosadit, se týká práce s lékovým záznamem pacienta, proto je třeba si práci s ním osvojit při výdeji (důležité místo záchytu potenciálních problémů) i v rámci konzultace. Proto bychom měli všichni vědět, jak do lékového záznamu pacienta ve svém lékárenském softwaru vstoupit a jak ho používat. Když bude zjevné, že nahlížení do lékového záznamu přináší pacientům zásadní profit, bude to jistě dobrý argument pro prosazení našeho výkonu. Chystáme se oslovit veřejnost s informací, že i přestože nebyl výkon přijat, lékárníci budou nabízet odborné poradenství dál. 

Budeme i nadále jednat s lékaři a pojišťovnami a vysvětlovat jim přínos našeho návrhu pro společnost. Na konkrétních případech budeme ukazovat, jak jsou lékárníci nezastupitelní. I k tomu by měl být nápomocen systém evidence výstupů z konzultací, na kterém jsme začali pracovat.

Pevně věříme, že se v budoucnu přijetí podaří. Nesmíme polevit, neboť odborné poradenství v lékárnách do zdravotní péče patří.

Za Pracovní skupinu pro registrační list (výkon) vyhodnocení lékového záznamu pacienta Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 18. 6. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 18. 6. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 18. 6. 2024

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 17. 5. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 17. 5. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 17. 5. 2024

  • Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 30. 4. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 30. 4. 2024

    Zápis ze zasedání představenstva ČLnK 30. 4. 2024