Kazuistika – Osteoporóza a režimová opatření

Kazuistika – Osteoporóza a režimová opatření

Osteoporóza je nejčastějším metabolickým kostním onemocněním, které postihuje především ženy v postmenopauzálním věku a muže i ženy v pokročilejších věkových kategoriích. V České republice je osteoporózou (OP) postiženo kolem 400 000 žen a 200 000 mužů. Každý rok prodělá asi 20 000 osob klinicky dokumentovanou zlomeninu obratle (morfometricky zjistitelných zlomenin obratlů je třikrát více) a kolem 18 000 osob zlomeninu kyčle. Výsledky studie provedené v České republice ukázaly, že pouze 6,7 % pacientů po zlomenině krčku stehenní kosti podstoupí adekvátní vyšetření (Hála, 2007). Při prokázané OP je nezbytné nejen medikamentózně udržet kvalitu a množství kostní hmoty, ale také zabránit vzniku nové zlomeniny, posilovat svalstvo, zlepšit koordinaci svalové činnosti a i tím zabránit pádům. V kazuistice je prezentována pacientka s klinicky manifestovanou osteoporózou - zlomeninou obratle. Zlomeniny obratlových těl jsou nejčastěji klinickou manifestací OP.

Sdílet článek:

Související články

  • Pozvánka na 151. přednáškový večer

    Pozvánka na 151. přednáškový večer

    14. 2. 2024

  • Předatestační stáže pro farmaceuty (praxe na akreditovaném pracovišti)

    Předatestační stáže pro farmaceuty (praxe na akreditovaném pracovišti)

    Pro farmaceuty před atestací z praktického lékárenství Specializační praxe na akreditovaném pracovišti (Lékárna FTN, Vídeňská 800, Praha 4)

  • Cyklus celoživotního vzdělávání 2023-2026: Změny ve výjimkách

    Cyklus celoživotního vzdělávání 2023-2026: Změny ve výjimkách

    Delegáti XXXI. sjezdu delegátů ČLnK, který proběhl v Praze 5. 11. 2022, schválili změny ve většině stavovských předpisů.