LÉKÁRNA PATŘÍ MEZI ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ!

LÉKÁRNA PATŘÍ MEZI ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ!

Lékárna je zdravotnické zařízení, patří tedy do systému zdravotnictví stejně […]
Lékárna je zdravotnické zařízení, patří tedy do systému zdravotnictví stejně jako nemocnice, polikliniky nebo ordinace lékařů.

Toto zařazení je dáno nejen právními předpisy, ale především náplní práce, tedy poskytováním zdravotní péče, zejména v oblasti léčiv. V lékárně se pacientům věnují lékárníci, jejichž vzdělání je srovnatelné s lékaři. Jejich studium je zakončené státní závěrečnou zkouškou z farmaceutických oborů jako je farmakologie, tj. nauka o působení léčiv na lidský organismus a vliv organismu na podaný lék, dále farmakognozie, tj. nauka o léčivých rostlinách a jejich obsahových látkách, farmaceutická chemie, farmaceutická technologie a mnoho dalších, včetně práva ve zdravotnictví. Oproti lékařům je jejich specializace posunuta směrem k důkladné znalosti léčivých látek, způsobu jejich zpracování do léků včetně uvolňování do organismu po jejich užití. V této oblasti mají lékárníci nejucelenější a nejhlubší znalosti ze všech zdravotníků. Proto se na ně můžete kdykoli s důvěrou obrátit s prosbou o radu ve všech oblastech týkajících se léčiv.

V lékárně Vám poskytují farmaceutickou péči také farmaceutické asistentky, jejichž vzdělání je obdobné jako u zdravotních sester, zakončené maturitou z odborných "farmaceutických" předmětů. Nově musí absolvovat tříletou nástavbu na vyšší odborné škole zdravotnické. 

Jedním z hlavních cílů poskytované farmaceutické péče, což je podstata práce lékárníků, je dosažení co nejlepších léčebných výsledků, za současné minimalizace rizik. Lékárníci proto při výdeji na recept i bez něj posuzují vydávaná léčiva z různých pohledů. Kontrolují nejen správné dávkování léčiva pro konkrétního pacienta, ale hlídají také zdvojené užívání léků, tedy stav, kdy je stejná látka užívána pod různými výrobními názvy ve více přípravcích, interakce (vzájemné ovlivnění) mezi užívanými léky i doplňky stravy, neboť i ty mohou někdy významně ovlivnit hladiny a metabolismus některých léčiv a ohrozit tak léčbu. Proto je velmi důležitá vzájemná důvěra mezi pacientem a lékárníkem a dostatek správných informací na obou stranách, aby mohla být doporučení k užívání léků a další, např. navržená režimová, opatření maximálně přesná. Vzájemná spolupráce pacienta a lékárníka tak pomáhá zvýšit účinky a především bezpečnost léčby navržené lékařem. Výsledkem je pro pacienta zlepšení kvality jeho života a nižší celkové výdaje pacienta, zdravotnického a v neposlední řadě často také sociálního systému.

V kvalitní lékárně se Vám budou lékárníci i farmaceutické asistentky plně věnovat nehledě na čas, který s Vámi jako s jednotlivcem stráví. Budou schopni Vám poradit či pomoci s čímkoli, co se týká léčiv, léčby, zdravotnických prostředků apod. Vaše zdraví je u nás na prvním místě, ptejte se proto na své léky.

 

Sdílet článek:

Související články

  • Víte, že je lékárna zdravotnické zařízení? Zajišťuje pro Vás kvalitní a bezpečné léky!

    Víte, že je lékárna zdravotnické zařízení? Zajišťuje pro Vás kvalitní a bezpečné léky!

    Jen v lékárně (tedy zdravotnickém zařízení) dostanete kvalitní a bezpečné léčivé přípravky, neboť je celá cesta léku z výroby až [...]

  • Lékárna Vám pomáhá zajistit bezpečnou léčbu

    Lékárna Vám pomáhá zajistit bezpečnou léčbu

    Některé kombinace léků mohou znamenat pro pacienty více rizika než prospěchu. Proto by se pacienti měli ptát svého lékárníka, zda [...]

  • Víte, že pro Vás v lékárně připravujeme některé léky individuálně? Jsou Vám „šité“ přímo na míru!

    Víte, že pro Vás v lékárně připravujeme některé léky individuálně? Jsou Vám „šité“ přímo na míru!

    Některé léky nejsou pro pacienty dostupné jako tzv. hromadně vyráběné. To znamená, že je nevyrábí žádná firma ve velkém. Pro [...]