Víte, že je lékárna zdravotnické zařízení? Zajišťuje pro Vás kvalitní a bezpečné léky!

Víte, že je lékárna zdravotnické zařízení? Zajišťuje pro Vás kvalitní a bezpečné léky!

Jen v lékárně (tedy zdravotnickém zařízení) dostanete kvalitní a bezpečné léčivé přípravky, […]
Jen v lékárně (tedy zdravotnickém zařízení) dostanete kvalitní a bezpečné léčivé přípravky, neboť je celá cesta léku z výroby až k Vám přísně kontrolována.

Cesta léku začíná u výrobce, kde je lék za stálé kontroly jednotlivých postupů vyroben. Celá výroba a zacházení s léky u výrobce se řídí tzv. Správnou laboratorní a výrobní praxí, tedy vyhláškou č. 86/2008 Sb., o stanovení zásad správné laboratorní praxe v oblasti léčiv. V ní jsou definovány mj. nároky na prostory, kde se lék vyrábí a testuje, na osoby, které s lékem během celého procesu výroby jakkoli zacházejí a také na výrobní zařízení, v němž lék vzniká od prvotního navážení všech účinných a pomocných látek až po jeho zabalení do krabičky.

Další součástí cesty léku do lékárny je jeho rozvoz, tzv. distribuce. I distribuce podléhá přísným pravidlům, tzv. Správné distribuční praxi, definované ve vyhlášce č. 229/2008 Sb., o výrobě a distribuci léčiv. Potřebné léky se dováží ze skladů distributorů do lékáren každý den, nejčastěji v časných ranních hodinách, v některých zejména akutnějších případech ještě i znovu odpoledne. Léky jsou tak pacientům k dispozici prakticky neustále, naprostou většinu objednávek lze vyřídit nejpozději do druhého dne. Objednané léky jsou ve velkoskladu řádně zapečetěny v přepravkách, aby se k nim během přepravy nikdo nedostal. Léky s náročnějšími podmínkami skladování jsou odděleny a přepravovány tak, aby během přepravy nedošlo k jejich znehodnocení (např. inzulíny, které je nutno skladovat v chladu, se přepravují v chladicích boxech). Při příjmu léků do lékárny je každý lék znovu důkladně zkontrolován, zejména číslo šarže (označení konkrétního výrobního cyklu), doba exspirace (zda není lék prošlý), kontroluje se také celistvost a vzhled krabičky. Poté se uskladní v lékárně dle nároků na jeho skladování. Ve všech prostorách lékárny kde jsou léky, je také trvale kontrolována teplota. V chladničkách se používají speciální teploměry, které zaznamenají i výkyvy v teplotě pod nebo nad přípustnou hranici vhodnou pro jejich správné skladování.

Léky jsou v lékárně zařazovány do skladu nejčastěji dle abecedy a podle jednotlivých lékových forem (např. tablety, čípky, masti, kapky apod.). Někdy jsou pro přehlednost pro pacienty uspořádány ve výdejním místě přípravky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis, tematicky podle onemocnění, které mají léčit nebo mírnit obtíže.

Léky jsou i v lékárně pod neustálou kontrolou, aby se zabránilo výdeji prošlých či jakkoli jinak závadných léků. Proto nelze léky jednou vydané pacientům vzít zpět a vydat někomu dalšímu, protože nelze zaručit způsob zacházení a skladování léku mimo lékárnu. Vyvarujte se také nákupu léků od neautoriovaných prodejců např. na internetu, kde s velkou pravděpodobností koupíte padělek nebo jinak závadný „lék“. Také se Vám bez porady se zdravotníkem může stát, že se takový přípravek na řešení vašich obtíží nehodí, nebo Vám dokonce poškodí zdraví! Pokud chcete léky koupit prostřednictvím internetu, doporučujeme Vám ověřit si na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že se jedná o skutečnou lékárnu a tedy bezpečný způsob nákupu léčiv.

Chraňte své zdraví a zeptejte se svého lékárníka, který Vám doporučí a vydá bezpečné léčivé přípravky a poradí, jak je správně užívat i skladovat.


Sdílet článek:

Související články

  • LÉKÁRNA PATŘÍ MEZI ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ!

    LÉKÁRNA PATŘÍ MEZI ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ!

    Lékárna je zdravotnické zařízení, patří tedy do systému zdravotnictví stejně jako nemocnice, polikliniky nebo ordinace lékařů. Toto zařazení je dáno [...]

  • Lékárna Vám pomáhá zajistit bezpečnou léčbu

    Lékárna Vám pomáhá zajistit bezpečnou léčbu

    Některé kombinace léků mohou znamenat pro pacienty více rizika než prospěchu. Proto by se pacienti měli ptát svého lékárníka, zda [...]

  • Víte, že pro Vás v lékárně připravujeme některé léky individuálně? Jsou Vám „šité“ přímo na míru!

    Víte, že pro Vás v lékárně připravujeme některé léky individuálně? Jsou Vám „šité“ přímo na míru!

    Některé léky nejsou pro pacienty dostupné jako tzv. hromadně vyráběné. To znamená, že je nevyrábí žádná firma ve velkém. Pro [...]