Den lékáren 2023: Zapojte i Vaši lékárnu – Aktualizace – NOVĚ mp4 video pro LCD prezentace

Den lékáren 2023: Zapojte i Vaši lékárnu – Aktualizace – NOVĚ mp4 video pro LCD prezentace

Ve čtvrtek 15. června 2023 proběhne tradiční akce České lékárnické komory Den lékáren. Tématem 25. ročníku bude představení zdravotníků v lékárně. Veřejnost, média i naše pacienty budeme informovat o tom, jaké vzdělání musí zdravotničtí pracovníci v lékárnách mít, jaké činnosti v lékárně vykonávají a jaké jsou jejich kompetence. Letošním Dnem lékáren odstartuje také soutěž dětí „Nakresli svého lékárníka”.

Lékárny a jejich zdravotničtí pracovníci vykonávají mnoho činností zajišťujících správné a bezpečné zacházení s léčivy, poskytují lékové poradenství, odhalují lékové chyby, podílejí se na edukaci veřejnosti a pro zdravotnictví jsou základním pilířem, který snižuje náklady na další zdravotní péči. Veřejnost, média, někteří politici či úředníci však tápou, kdo vlastně je lékárník a kdo je farmaceutický asistent. Někteří dokonce zdravotníky v lékárnách označují za prodavače a lékárny za prodejny. Česká lékárnická komora proto Den lékáren v roce 2023 věnuje zdravotníkům v lékárnách, především lékárníkům a farmaceutickým asistentům, se kterými se návštěvníci lékáren setkávají nejčastěji. Česká lékárnická komora k přípravě i realizaci Dne lékáren přizvala také Českou komoru farmaceutických asistentů. 

Lékárenská péče je základním článkem zdravotní péče, ve všech lékárnách pracují lékárníci a ve většině lékáren také farmaceutičtí asistenti. Tak jako u jiných  zdravotníků je jejich náplní práce péče o pacienta: výdej léčivých přípravků, odhalování a náprava lékových chyb, zajištění dostupnosti a bezpečnosti léků, poradenství a konzultace v oblasti zdraví nebo edukace veřejnosti. 

Veřejnost letošní kampaní Dne lékáren seznámíme nejen s náplní práce jednotlivých zdravotníků v lékárně, ale také s jejich kompetencemi. Médiím osvětlíme, jaké vzdělání a vzdělávání musí lékárníci absolvovat a proč nemůže v lékárně pracovat kdokoli. 

Součástí letošního Dne lékáren bude také soutěž dětí Nakresli svého lékárníka”, děti ve dvou věkových kategoriích (do 9 let a do 15 let)  mohou svůj obrázek odevzdat emailem na adresu tiskove@lekarnici.cz nebo v zapojené lékárně do 30. června 2023. Pro prvních 10 dětí, které obrázek přinesou osobně do lékárny, budou mít k dispozici zapojené lékárny pexeso vynálezů lékárníků. Osobně odevzdané výkresy, prosím, odešlete emailem na adresu tiskove@lekarnici.cz nebo poštou na adresu Česká lékárnická komora, Rozárčina 1422/9, 140 02, Praha 4, nejpozději do 15. července 2023. Hodnotící komise složená z členů představenstva, revizní komise,čestné rady a šéfredaktora časopisu vybere v každé kategorii 10 nejlepších výtvorů, jejichž autoři získají jako odměnu Den s lékárníkem v blízkosti svého bydliště a výtisk knihy Lékárníci mění svět. Cenou pro absolutní vítěze v obou kategoriích bude exkluzivní komentovaná prohlídka ve Farmaceutickém muzeu v hospitalu Kuks pro celou rodinu. Vyhlášení vítězů soutěže proběhne 25. září na Světový den lékárníků.

Pomozte nám s propagací našich profesí a zapojte se i Vy s Vaší lékárnou do letošního Dne lékáren. Přihlášení lékárny a volbu distributora pro dodávku tištěných materiálů může provést kterýkoli její lékárník zde (v Kartě člena v sekci Moje lékárna).

Lékárny přihlášené do 16. května 2023 dostanou materiály ke Dni lékáren i k soutěži dětí v tištěné podobě –  plakát Dne lékáren, plakát pro soutěž dětí, etikety pro označení výkresů a pexesa pro soutěžící děti. Tyto materiály obdrží nejpozději 9. 6. 2023, tedy s dostatečným předstihem před kampaní. Pro lékárny, které se přihlásí od 17. května do 12. června, budou materiály ke Dni lékáren dostupné v grafické podobě ke stažení jako příloha tohoto článku. Z časových důvodů již však v tomto termínu přihlášení nejsme schopni zajistit dodávku materiálů v tištěné podobě.

Pro všechny lékárny poskytneme zde na webu také prezentace pro LCD displeje. Do Dne lékáren se mohou přihlásit i odloučená oddělení výdeje léčiv (OOVL). Vzhledem k technickému nastavení členské evidence webu komory je nutné OOVL přihlásit e-mailem na recepce@lekarnici.cz nebo telefonicky na 241 090 661, nikoli přes Kartu člena. Do předmětu mailu, prosím, napište „Den lékáren  přihlášení OOVL”. Den lékáren 2023 i soutěž „Nakresli svého lékárníka” budeme propagovat v tradičních médiích i na sociálních sítích, 8. června také k naší každoroční akci proběhne tisková konference. 

Děkujeme za Vaši aktivitu a věříme, že nejen u příležitosti Dne lékáren našim pacientům dokážeme ukázat, že lékárníci a farmaceutičtí asistenti jsou zdravotničtí profesionálové, jejichž práce je patří mezi základní kameny zdravotnictví a je přínosem nejen pro zdraví jednotlivce, ale i celou společnost.

Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK

Technicky Den lékáren zajišťuje Nikola Řípová, sekretariat@lekarnici.cz

Materiály: Plakát A1 Plakát A1_tisk Plakát soutěž A3 Plakát soutěž A3_tisk ČLnK leták pro pacienty_A5 ČLnK leták pro pacienty_A5_tisk ČLnK leták pro pacienty_A5_ČB ČLnK leták pro pacienty_A5_ČB_tisk Pravidla soutěže Formuláře k soutěžícím MP4 video pro LCD prezentace

Sdílet článek:

Související články

  • Den lékáren 2024: Zapojte i Vaši lékárnu – AKTUALIZACE – doplněné materiály

    Den lékáren 2024: Zapojte i Vaši lékárnu – AKTUALIZACE – doplněné materiály

    Ve čtvrtek 20. června 2024 proběhne tradiční akce České lékárnické komory – Den lékáren. Téma letošního 26. ročníku zní: „Farmaceut, profesionál po celý život.“ Veřejnost, média i naše pacienty budeme informovat o tom, že farmaceuti neabsolvují pouze studium na vysoké škole, ale vzdělávají se prakticky po celý život. Přiblížíme veřejnosti propracovaný systém celoživotního vzdělávání České lékárnické komory a představíme její garantované kurzy s návazností na konzultační činnost farmaceutů v lékárnách.

  • Instrukce pro lékárníky ke Dni lékáren a soutěži „Nakresli svého lékárníka“

    Instrukce pro lékárníky ke Dni lékáren a soutěži „Nakresli svého lékárníka“

    Česká lékárnická komora při přípravě Dne lékáren 2023 na téma Zdravotníci ve vaší lékárně připravila větší množství materiálů, spolupracuje s dalšími organizacemi jako Ministerstvo zdravotnictví, Česká komora farmaceutických asistentů a Farmaceutickou fakultou Univerzity Karlovy. Doprovodnou akcí letošního, jubilejního, 25. Dne lékáren je výtvarná soutěž pro děti. Konkrétní instrukce a doporučení k využití vytvořených materiálů jsou popsány níže.

  • ANTIBIOTICKÝ TÝDEN V PROSTŘEDÍ LÉKÁREN 14. 11. – 20. 11. 2022

    ANTIBIOTICKÝ TÝDEN V PROSTŘEDÍ LÉKÁREN 14. 11. – 20. 11. 2022

    Letošní ročník Antibiotického týdne v prostředí lékáren se uskuteční ve dnech 14. – 20. listopadu. Tato akce patří mezi každoroční kontaktní kampaně lékárníků cílené na pacienty. Záměrem Antibiotického týdne je upozornit na nebezpečí antibiotické rezistence, která by mohla vzhledem k nesprávnému užívání antibiotik a nedostatečnému vývoji nových léků znamenat problém nevyléčitelných infekcí pro budoucí generace. Tentokrát se zaměříme na téma antibiotik k lokálnímu užití.