FMD – Centrum pro správu alertů – změna způsobu přihlašování

FMD – Centrum pro správu alertů – změna způsobu přihlašování

Od 31. října 2023 bude možné přihlášení do centra pro správu alertů (přes webové rozhraní) pouze pomocí dvoufaktorového přihlašování. V případě přístupu přímo z lékárenských informačních systému dojde ke změně v průběhu listopadu.

V České republice proběhlo zavedení všech procesů spojených s „FMD legislativou“ v porovnání s jinými zeměmi rychle a efektivně. Počet alertů (chybných hlášení) je v ČR velice malý. Problémem tak není vysoká chybovost systému, ale chybějící praktická zkušenost většiny lékárníků s tím, co v případě výskytu alertu dělat. Legislativa je jasná. V případě výskytu alertu se balení léčivého přípravku nesmí vydat pacientovi a musí se umístit do karantény do té doby, než se příčina alertu vyšetří. Karanténou se rozumí fyzické uskladnění takového balení odděleně od ostatních zásob léčivých přípravků a také umístění elektronických informací o tomto balení a alertu do karantény v lékárenském informačním systému (dále „LIS“).

V praxi se ukazuje, že větší část alertů vzniklých v lékárně je způsobena chybou čtečky (při druhém přečtení kódu je vše v pořádku) nebo nějakou nestandartní operací uvnitř lékárny (chybně uzavřená faktura, převodka apod.). I v těchto případech se musí „alertové“ balení umístit do karantény. Ale pokud lékárník ví, že se stala chyba v lékárně nebo čtečka chybně přečetla kód, může tento alert vyřešit přímo v lékárně. Uzavřít alert jako tzv. chybu koncového uživatele, vyjmout balení z karantény a znovu jej ověřit a vydat pacientovi.

Pro řešení těchto alertů bylo zřízeno Centrum pro správu alertů (Alert management system, dále „AMS“). K němu se lze přihlásit buď přes webové rozhraní https://portal.czmvo.cz/ nebo přímo v rámci lékárenského informačního systému a v něm alert uzavřít.

Od října 2023 se mění postup pro přihlašování do AMS. Pro zvýšení bezpečnosti bude nutné ověření ve dvou krocích. Poskytovatelé LIS již byli v předstihu osloveni, informováni a změnu zabezpečení do LIS přichystali. Součástí této změny je přechod na protokol OAuth 2.0 pro ty uživatele, kteří využívají komunikaci s AMS přímo z LIS (pomocí API).

Pro přístup do webového rozhraní AMS NOOL bude také implementováno dvoufaktorové ověřování. Jako druhý faktor bude využit primárně e-mail, volitelně Google Authenticator, výhledově také Microsoft Authenticator (ev. i jiný).

Jde o velmi důležitý krok, který respektuje současný trend posílení bezpečnosti IT systémů. Je také reakcí na závěry bezpečnostního IT auditu (10/2022). Změna vyžaduje po provozovatelích lékáren provedení těchto kroků:

1. Registrace do AMS

Doposud se do AMS registrovaly pouze organizace, které chtěly řešit alerty přes webový portál. Nyní je nutné, aby se do AMS zaregistrovali všichni uživatelé NSOL, tzn. i ti, kteří řeší alerty ve svých LIS. Pokud přístup do AMS nemáte, o přístupové údaje lze zažádat na adrese registrace@czmvo.cz.

2. Vygenerování API klíčů pro přístup z LIS (častější způsob práce s alerty a AMS)

Po přihlášení do webového rozhraní AMS je potřeba vygenerovat API klíč (token) a vložit jej přímo do LIS. Celý proces pro vygenerování API klíče je detailně popsán v Uživatelském návodu na str. 13, zde: https://1url.cz/zuBO9.

3. Nastavení dvoufaktorového ověřování pro práci s alerty přes webové rozhraní

Jako druhý faktor bude využit primárně e-mail, volitelně Google Authenticator, výhledově také Microsoft Authenticator (ev. i jiný). Volba typu druhého (či dalšího) faktoru je nastavitelná uživatelem ve Správě uživatelů dané organizace. Postup viz. Uživatelský návod pro webové rozhraní pro koncové uživatele na str. 10., zde https://1url.cz/zuBO9.

Většina lékáren využívá připojení k AMS přímo z LIS, proto použije kroky 1 a 2 v okamžiku, kdy bude zástupcem LIS informována, že je možné tuto funkci ve svém systému využít.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Sdílet článek:

Související články

  • LP PAXLOVlD lze dočasně vydávat i přes upozornění z NSOL na překročení doby exspirace

    LP PAXLOVlD lze dočasně vydávat i přes upozornění z NSOL na překročení doby exspirace

    Přípravek PAXLOVID 150MG+100MG TBL FLM 30 lze dočasně vydávat i přes upozornění z NSOL na překročení doby exspirace.

  • FMD – lékárenské informační systémy jsou na změny v NSOL, které nastanou od 22. 5. 2023, připraveny

    FMD – lékárenské informační systémy jsou na změny v NSOL, které nastanou od 22. 5. 2023, připraveny

    NOOL informoval ČLnK o ukončení podpory starších verzí připojení k systému ověřování léčiv. Všichni největší dodavatelé lékárenských informačních systémů (LIS)  jsou na tuto změnu připraveni a v lékárnách jsou nahrány verze LIS, které budou fungovat správně i po 22. květnu.

  • Nová Smlouva – aktuální stav a co dělat v případě, že novou verzi smlouvy ještě nemáte podepsanou

    Nová Smlouva – aktuální stav a co dělat v případě, že novou verzi smlouvy ještě nemáte podepsanou

    Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, z.s. (dále jen NOOL) spustila v druhé polovině minulého roku proces uzavírání nové verze smlouvy [...]