Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Autor
    Příspěvky
  • Malý Lukáš PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 54

    [postquote quote=81020]

    Doufám a věřím, že nás takových bude čím dál více. Radou zdarma se neuživíme a dokud si to pacienti neuvědomí, také se nikam nehneme.

    Krásl Otmar PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 27

    [i]Asociace byly pro, argumentuje ministerstvo

    Co na tyto skutečnosti říká ministerstvo zdravotnictví? „Ministerstvo je přesvědčeno, že rozšířením výčtu vyhrazených léčivých přípravků nedojde k ohrožení zdraví pacientů, ale naopak dojde ke zvýšení dostupnosti léčivých přípravků,“ uvedl jménem resortu jeho mluvčí Ondřej Jakob. Samotná změna měla být provedena na základě připomínky uplatněné v připomínkovém řízení. Zdravotnickému deníku se podařilo dohledat, že připomínku předložila Hospodářská komora ČR.

    Skutečně ale resort ve věci rozšíření seznamu vyhrazených léků „obešel“ lékárnickou komoru? „Předmětné připomínky uplatněné v připomínkovém řízení týkající se rozšíření výčtu vyhrazených léčivých přípravků byly konzultovány pouze se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jakožto příslušným správním orgánem,“ potvrdil Jakob. Věc prý SÚKL konzultoval se zástupci České asociace farmaceutických firem (ČAFF), Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) a Sdružení výrobců volně prodejných léčivých přípravků (SVOPL), kteří se změnou souhlasili. „Znění ve vyhlášce je tak kompromisním zněním,“ dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví.[/i]

    No jasně – Hospodářská komora ČR a volní prodejci rozumí lékům více než lékárnická komora, proto není nutné s ní cokoli konzultovat !

    Horáček Jan PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 68

    MB plnila gesci t.m. do 9.1.24, kdy na schůzi PČLnK byla touto gescí pověřena ( jmenována? , zvolena ?, dosazena kamarády aus der Apothekenhytlerkette?) VOR. Srdečně gratuluji :-).

    Dudík Antonín RNDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 88

    KAŽDÁ BENZÍNKA BY MĚLA ZAMĚSTNÁVAT LÉKÁRNÍKA !!! Pochopitelně s Osvědčením od ČLnK !!! Jinak hrozÍ NEDOZÍRNÉ NÁSLEDKY !!! 🙂 🙂 🙂

    Krásl Otmar PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 27

    [i]Hampel se pozastavil také nad tím, že rozšíření seznamu vyhrazených léčiv ministerstvo nekonzultovalo s Českou lékárnickou komorou. „Vadí mi, že se to provedlo bez odborné diskuze… Na legislativním procesu se podílím přibližně 15 let a nezažil jsem, aby se takto přesunula část sortimentu mimo lékárny,“ řekl Zdravotnickému deníku předseda představenstva Grémia majitelů lékáren.

    O vyjádření jsme proto požádali i zástupce ČLnK. „Nevěděli jsme o tom,“ uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová. „Návrh novely vyhlášky prošel meziresortním řízením a dokonce ani v navrženém znění novely po ukončení řízení nebylo o rozšíření skupin vyhrazených léků ani slovo. Skupiny musely být do vyhlášky doplněny až těsně před vyhlášením ve Sbírce zákonů,“ doplnila Bažantová. Od ministerstva si prý komora vyžádá vysvětlení celé věci.

    I Bažantová upozornila na možná rizika spojená s prodejem léčiv mimo lékárny. „Léky nejsou běžné zboží. Zdravotní nebezpečí, která mohou vyplynout z jejich nesprávného užívání, jsou veliká. Proto by měly být vydávány pouze v lékárnách. To platí obecně i pro léky, které už mezi vyhrazená léčiva patří delší dobu,“ sdělila Zdravotnickému deníku s tím, že komora dlouhodobě (a prozatím neúspěšně) požaduje vyřazení zmíněného paracetamolu z vyhrazených léčiv. Jejich seznam se však k jejich nelibosti naopak prodlužuje. „Například diklofenak má i v lékové formě k lokálnímu užití – masti, gely a podobně – nežádoucí účinky, které mohou být i systémové, a proto je kontraindikován například při užívání některých léků na ředění krve. Také mimo jiné může způsobovat fotosenzibilizaci kůže,“ varuje Bažantová. Jako rizikové popisuje i dlouhodobé užívání přípravků k léčbě alergií bez konzultace s lékařem či lékárníkem. Laik podle ní může snadno mylně vyhodnotit svůj zdravotní stav jako alergii a oddálit léčbu skutečných potíží.
    [/i]
    Je to všetko volaké čudné!
    Článek je z 5.1.2024.
    Michaela Bažantová už není v představenstvu ČLnK, nechtěla znovu kandidovat, máme novou tiskovou mluvčí . . .

    Dudík Antonín RNDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 88

    Jestli je to v Olomouci, tak by za tím mohl být Krebs !!! 🙂 🙂 🙂

    Holubová Ada Mgr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 28

    Dnes 2xreklama v televizi… KucKuc, rychký rozvoz volně prodejných léků a zboží pro miminka a maminky až ke dveřím, ,, Olomouc

    Horáček Jan PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 68

    Např. Zdravotnický deník – Farmacie: Benzinky jako nové lékárny. Ministerstvo rozšířilo skupinu vyhrazených léků.
    Z textu plyne, že MZ si s komorou opět vytřelo řiť. Není divu vzhledem k síle farmafirem ve srovnání s celým lékárenstvím a náměstkem tělocvikářem, který je jejich lobistou. Na sjezdu jej měli „slušní“ účastníci vypískat, když nepřijel Vlastík. Není to o tom, že by ministerští úředníci neměli rádi lékárníky, ale jsme pro ně stejně významní jako specialisté na revmatická onemocnění malíčku pravé nohy.
    Spíše nechápu prakticky nulovou protestní mediální odezvu od komory. Nač platíme t.m., mediální tým a PR agenturu?
    Nakonec, jak píše níže LCH, vyhlášku podepisuje ministr. Pod dojmem vychloubačné rétoriky našeho vedení o vzájemně výborných vztazích a reality proti tomu, si nemohu odpustit kritická až ironická vyjádření. Pánové a dámy z vedení, pamatujte na starou moudrost, že dobré skutky bývají po zásluze potrestány. Hezký víkend :-).

    Kalman Pavel Mgr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 48

    [postquote quote=81009]

    Nemám předplacený plátek, v kterém článek vyšel, takže nevím o co jde.

    Chudoba Lubomír PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 9

    Pokud nebylo rozšíření vyhraz. LP navrženo a odpřipomínkováno v řádném přip. řízení k příslušné legislativní normě, pak si nedovedu představit, že by si mohli úředníci MZ dovolit bez „posvěcení“ ministra, příp. jeho náměstka. A zpět se situace nevrátí (ad deklarovaná snaha PČLnK). Za mě např. jedno z „recipročních řešení“ = docílit, aby ministr letos prosadil úhradu (vč. podmínek) poskytování zákl. konzultací / screeningů v lékárně,…. v opačném případě souhlas s JHo („vytažení hlavy….“).

    Krásl Otmar PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 27

    S tím se nedá nic moc dělat. Snad jen více tlačit na zákazníky, aby si léky raději obstarávali v lékárnách než na benzínkách. Osobně odmítám poskytovat jakékoliv další informace ke zboží, které nebylo zakoupeno či vydáno v naší lékárně. Zde doporučuji, aby se kupující s důvěrou obrátil tam, kde věc obdržel.
    Běžně totiž přinesou lidi ke konzultaci a radu zacházení s tonometrem či glukometrem, který zakoupili na internetu, nebo omega-3 výhodně obdržené poštou a teď – jak to mám užívat ?
    Dám si na dveře ceduli : INFORMACE KE ZBOŽÍ NEZAKOUPENÉMU V NAŠÍ LÉKÁRNĚ NEPOSKYTUJEME

    Malý Lukáš PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 54

    Hlavně je v komentářích vidět, jak lidé vnímají naši odbornost, kdy se na nic neptáme. A je jedno, jestli jde o FA nebo lékárníka, vedoucí a odborný zástupce je odpovědný za svou lékárnu.
    Jak tomu kolego mělo PČLnK zabránit, když o tom nevědělo, a upekli si to úředníci? Kteří nás očividně nenávidí podle vypořádání připomínek.

    Horáček Jan PharmDr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 68

    Pro Zyrtec či pantoprazol na benzinku. Může to být nebezpečné, varují lékárníci
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/leky-vyhlaska-zdravotnictvi-obchody-lekarny-benzinove-pumpy.A240110_101427_domaci_hovo?zdroj=top
    Jsem se dočetl dnes ráno. A vrtá mi v hlavě. Jak je možné další pokračování procesu devastace našeho oboru, když naši komoroví papaláši neustále tvrdí, jak výborné vztahy mají s ministerstvem a s ministrem (který na sjezd za sebe pošle tělocvikáře)?
    Když máme tak skvělé PR s argumenty obhajující, že léky patří jen do lékárny a jsme největší odborníci na léky ( skoro jak pumpaři)?
    Takto pánové a dámy z podivně zvoleného představenstva umíte obhajovat lékárníky? Je to částečně odrazem i vaší činnosti. ŠPATNÁ PRÁCE nebo nějaký deal?
    Ale nebrečme, co jsme si zvolili, to máme. Budu pozorovat, jak rychle budou vytahovat hlavy z ministerských řití, až tato vláda skončí.
    PS: přečtěte si komentáře pod článkem. Co na to nová t.m. VOR, aspoň kolega Cvejn se vyjádřil.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.