Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • Žemličková Iveta Mgr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 3

    Dobrý den,
    to jsem ráda, reportáž působila účelově. Minulý týden také hovořili o průzkumu veřejného mínění, které si nechali zpracovat pac. organizace, podle nějž by zásilkový prodej uvítalo 86% pacientů. Myslím a doufám, že to není reprezentativní vzorek populace běžných pacientů, tím spíš je nebezpečné, pokud by na toto vysoké číslo poslanci slyšeli.
    Hezký den, Iveta Žemličková.

    Kopecký Martin PharmDr. Ph.D.
    Správce
    Počet příspěvků: 35

    Žádný návrh na zásilkový výdej se příští týden projednávat nebude. Existují pouze staré pozměňovací návrhy předkládané před lety poslanci Nacherem a Vojtěchem, ale nejsou nyní v žádném probíhajícím legislativním procesu. To ale neznamená, že by je někdo nemohl oprášit. Zcela jistě mohl. Reportáž v ČT ale byla dost zavádějící. Zásilkový výdej nyní nejvíc tlačí NAPO (silapacientu.cz). Obě pacientky v reportáži byly z této organizace. Vyjádření Komory zazněla také minulý týden např. v Hlavních zprávách TV Prima nebo na Radiožurnálu, kde bylo možné vystoupit naživo.

    Žemličková Iveta Mgr.
    Účastník
    Počet příspěvků: 3

    Dobrý den,
    omlouvám se předem, protože jsem propásla legislativní seminář, takže bych teď pravděpodobně nikoho svými otázkami nezatěžovala. V neděli jsem ve zpravodajství ČT1 zaznamenala reportáž o nedostatkových lécích, ubývajících malých lékárnách a s tím souvisejícím návrhem řešení-zásilkovým výdejem léků vázaných na předpis. Projednávat se má ve sněmovně tento týden. Otázek mám po reportáži mnoho, jak moc je návrh doveden do detailů? Budou podmínky nastaveny tak, aby již předem nebyly vyloučeny právě malé místní lékárny? Je to krok k rozšíření zdravotnických služeb v lokalitách nebo k centralizaci a posílení vlivu velkých firem? Není již postaven tak, aby službu mohly poskytovat jen „lékárny“ s otvírací dobou 1 hod. denně nebo velké lékárny s již existujícím e-shopem a dostatkem personálu? Bude služba určena široké veřejnosti, v extrémním případě obyvateli domu v sousedství lékárny? Telefonická konzultace nebo dokonce videohovor, pravidla GDPR pro poskytování informací po telefonu, by se při příliš volných pravidlech mohly rovnat práci dalšího expedujícího lékárníka, který ve venkovských lékárnách není. Bude to technická zátěž nejen pro lékárny, ale i pro pacienty? Služba má být určena především pro ty zdravotně nebo místem bydliště znevýhodněné. Kdo bude léky dovážet, aby byla dodržena teplota po dobu přepravy? Budou vyloučeny léky na recept s modrým pruhem? Kdo bude přepravu platit? Pojišťovna, lékárna ze SiVu nebo pacient?
    Předem děkuji za jakoukoliv odpověď, Mgr. Iveta Žemličková, Lékárna Klecany, s,r.o.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.