Společné prohlášení k pozměňovacímu návrhu (PN) poslanců Vojtěcha, Nachera a dalších bylo odesláno všem poslancům

Česká lékárnická komora, Česká farmaceutická společnost ČLS JEP, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Grémium majitelů lékáren, Poskytovatelé lékárenské péče, Vaši Lékárníci CZ a Mladí lékárníci vyjadřují zásadní nesouhlas se zcela účelově načteným, s odbornou veřejností neprojednaným, pozměňovacím návrhem 7697 poslanců Vojtěcha, Nachera a dalších.
Organizace napříč celým lékárenstvím vyjadřují jednotný a zásadní nesouhlas se zcela účelově načteným, s odbornou veřejností neprojednaným pozměňovacím návrhem. Jediným a pravým důvodem PN není zájem o pacienta a jeho zdraví, ale jsou to jen a pouze obchodní zájmy velkých e-shopových hráčů, kterým léky, coby další položka sortimentu a potenciální generátor dalšího zisku, zatím v online nabídce chybí. Lokální i nadnárodní e-shopy chtějí maximálně využít této příležitosti a ještě více urychlit kanibalizaci kamenných lékáren.

Cílem PN je v rozporu s dosavadní bezpečnou praxí povolit prodej léčivých přípravků na předpis prostřednictvím internetu, tedy odstranit osobní kontakt zdravotníka s pacientem a oslabit zabezpečený a prověřený řetězec výrobce-distributor-lékárna-pacient, který zaručuje bezpečnost, kvalitu a pravost léčiva.

Covid-19 jasně ukázal, že systém zdravotní péče je tak stabilní, jak stabilní jsou jeho nejslabší články - tedy nikoliv jen lékárny ve velkých městech nebo e-shopové lékárny, ale lékárny na malých obcích. Lékárny napříč ČR situaci zvládly, lékárníci dokázali zajistit léky pro všechny pacienty, i pro ty v karanténě, či pro imobilní, přičemž vycházeli z principu Českou lékárnickou komorou navrhované donáškové služby lékárníka. Pandemie ukázala, že jsou tyto principy správné a potřebné pro poskytování lege artis lékárenské péče.

Příloha: Společné prohlášení v pdf