Farmaceuti z nečlenských zemí – uznání odborné způsobilosti – současný stav – Aktualizace k 13. 5. 2022

Farmaceuti z nečlenských zemí – uznání odborné způsobilosti – současný stav – Aktualizace k 13. 5. 2022

Pro uznání odborné způsobilosti a možnost samostatně pracovat v České republice nestačí nostrifikace vysokoškolského diplomu (uznání vzdělání za rovnocenné se vzděláním v oboru farmacie v EU), ale žadatel musí úspěšně složit aprobační zkoušku.

Aprobační zkouška má tři části:

Písemná část je formou testů – z odborných znalostí a ze základů práva v ČR. Testy probíhají v českém jazyce a je třeba získat minimálně 70 % bodů. Po úspěšném složení této části vydá MZd povolení k výkonu odborné praxe.

Praktická část musí probíhat na akreditovaném pracovišti a trvá 5 měsíců (pokud byla písemná část složena do konce roku 2017) nebo 6 měsíců (od roku 2018). Praxe probíhá pod přímým odborným vedením školitele, který může vést jen jednoho školence a nesmí být zároveň školitelem pro specializaci.

Ústní část se skládá před komisí a zahrnuje obhajobu případové studie a odpovídání na otázky z farmaceutické chemie, farmakognosie, kontroly léčiv, farmaceutické technologie, farmakologie a sociální farmacie. Zkouška probíhá v českém jazyce.

Po úspěšném složení aprobační zkoušky MZd vydá rozhodnutí o uznání odborné způsobilosti a farmaceut může začít samostatně pracovat (stejně jako absolvent české vysoké školy), případně se přihlásit do specializačního vzdělávání.
Vzhledem k různým lhůtám celý proces trvá více než rok.
 
Návrh postupu:
 
  •    -   Žadatel: Získat úředně ověřený překlad vysokoškolského diplomu a úředně ověřenou kopii osvědčení o uznání vysokoškolského vzdělání (nostrifikace), doklad o bezúhonnosti a zdravotní způsobilosti. Požádat MZd o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání a vykonání písemné části aprobační zkoušky. Složit tuto zkoušku a získat povolení k výkonu šestiměsíční praxe. Tato část bude trvat minimálně čtvrt roku, spíš déle.
  •  
  •    -   Lékárna: Získat akreditaci pro aprobační praxi. Podmínkou je zejména již získaná akreditace pro lékárenský kmen nebo praktické lékárenství a školitel, který má praxi minimálně 3 roky po specializaci. Pokud lékárna nemá akreditaci žádnou, tato část může trvat více než půl roku a může probíhat zároveň s předchozím bodem (písemnou částí zkoušky).
  •  
  •    -   Žadatel: Absolvovat praktickou část na akreditovaném pracovišti (z požadovaných 6 měsíců musí 2 měsíce proběhnout na pracovišti s akreditací pro nemocniční lékárenství a 4 měsíce na pracovišti s akreditací pro praktické lékárenství nebo základní kmen). Náplň praxe je určena vzdělávacím programem.  Během praxe by měl aprobant vypracovat 5 případových studií. Do 30 dní od zahájení praxe musí aprobant toto ohlásit na MZd, jinak se celá praxe nepočítá. Po skončení praxe akreditované zařízení aprobantovi vydá potvrzení o absolvování praxe. Pokud praxe probíhá na více pracovištích, vystaví potvrzení o praxi každé pracoviště samostatně.
  •  
  •    -   Žadatel: Přihlásit se na ústní část zkoušky. Zkušební termíny jsou na jaře a na podzim a je třeba se na ně včas přihlásit. Úspěšně složit zkoušku v českém jazyce.
 
Odkazy:

Vzdělávací programy pro praktickou část aprobační zkoušky, informace a formuláře pro žadatele o akreditaci na aprobační praxi - odkaz zde.
Informace pro žadatele, formuláře, tematické okruhy a otázky ke zkouškám, termíny zkušebních období, poplatky - odkaz zde.
Přehledné schéma průběhu aprobační zkoušky včetně časového odhadu trvání, další informace a formuláře - odkaz zde.
Informace, jak požádat o akreditace pro specializace, včetně formulářů - odkaz zde.

Aktualizace k 11. 5. 2022: Vzhledem k četným dotazům upřesňujeme, že farmaceut z nečlenského státu nemůže v ČR pracovat ani jako farmaceutický asistent, protože ani k výkonu tohoto povolání nemá odbornou způsobilost. 
 
Uznání kvalifikace pro obor farmaceutický asistent probíhá obdobně jako uznání kvalifikace farmaceuta, tedy musí být úspěšně složena aprobační zkouška. Nejdříve je nutná nostrifikace diplomu/vysvědčení (uznání, že vzdělání odpovídá učebním osnovám VOŠ farmaceutický asistent - řeší MŠMT, žádost je možné podat i na krajských úřadech). Pokračuje se aprobační zkouškou, která má písemnou část, praktickou část (na rozdíl od farmaceutů nemusí probíhat v akretitovaném zařízení, ale v jakékoli lékárně) a nakonec ústní část zkoušky.  Bližší informace jsou např. na webu NCO NZO - zde
, případně na webu MZd - zde.


Mgr. Hana Šnajdrová

Sdílet článek:

Související články

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 4. 7. 2024

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod.       [...]

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024