Preventivní užívání léčivých přípravků s obsahem jódu je zbytečné, smysl má případně po jaderné havárii

Preventivní užívání léčivých přípravků s obsahem jódu je zbytečné, smysl má případně po jaderné havárii

Česká lékárnická komora eviduje zvýšený zájem občanů o jodové tablety k preventivnímu užití v případě jaderné havárie. Vyhovující léčivé přípravky nejsou v distribuci k dispozici, lze je však připravit v lékárně. Takto individuálně připravené léčivé přípravky je možné vydávat bez lékařského předpisu.
V současné době zaznamenáváme v lékárnách zvýšený zájem o LP nebo potravní doplňky s obsahem jódu. V případě hrozící expozice radioaktivním jódem může jodid draselný zabránit poškození štítné žlázy tím, že se štítná žláza nasytí neradioaktivním jódem. Tím se zabrání příjmu radioaktivního jódu z kontaminovaného vzduchu a potravy.

Vzhledem k aktuálnímu nedostatku léčivých přípravků nebo potravních doplňků s obsahem jódu je možná magistraliter příprava kapslí s jodidem draselným. Jednotlivá dávka vychází např. z SPC přípravku Jodid draselný hameln 65 mg tablety:
 
novorozenci do 1 měsíce věku 16 mg jodidu draselného, což odpovídá 12,5 mg jódu
děti od 1 měsíce do 3 let 32 mg jodidu draselného, což odpovídá 25 mg jódu
od 3 let do 12 let 65 mg jodidu draselného, což odpovídá 50 mg jódu
dospívající od 12 let a dospělí 130 mg jodidu draselného, což odpovídá 100 mg jódu
 
Upozorňujeme, že v běžně dostupných léčivých přípravcích (např. Jodid 100 mikrogramů) nebo doplňcích stravy je obsah jódu řádově nižší (tisíckrát méně), proto jsou pro ochranu před radioaktivním jódem zcela nevhodné.

Jednotlivá dávka jodidu draselného poskytne adekvátní ochranu na jeden den. Podat se musí ale maximálně do 1 hodiny od jaderné havárie/útoku. Štítná žláza se v tom případě nasytí neradioaktivním jódem na více než 85 %. Každou další hodinu klesá procento nasycenosti: po třech hodinách je poměr vyrovnaný (nasycenost neradioaktivním jódem je už jen 50%), zatímco po šesti hodinách od kontaminace už prakticky nemá význam užít jódovou profylaxi. Novorozencům se podává jedna dávka, těhotným maximálně dvě dávky.

Kapsle s jodidem draselným je možné vydat bez předpisu, neboť surovina patří mezi inoxia. Pokud jsou kapsle předepsány na recept, jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, neurčí-li lékař jinak. Doba použitelnosti je (podle LEK-5) 3 měsíce, uchovávání při 15-25 °C.

ČLnK důrazně nedoporučuje neuvážené užívání kapslí s jodidem draselným. Měly by být použity pouze v případě jaderné havárie/útoku.

Pro některé pacienty jsou přípravky s jódem kontraindikované. Kontraindikací podání je hypersenzitivita na léčivou látku, hypertyreóza, Dührigova herpetiformní dermatitida, podezření na karcinom štítné žlázy aj. Rizikem může být podání jodidu draselného pro pacienty dříve léčené pro tyreotoxikózu, pro pacienty s asymptomatickou nodulární strumou a latentní Graves-Basedowovou chorobou.

Potenciální přínos profylaxe jódem je nejvyšší u dětí a dospívajících, u kterých je vyšší riziko karcinomu štítné žlázy při stejné dávce radioaktivního jódu než u dospělých. Profylaxe jodidem draselným není obvykle indikovaná u dospělých starších 40 let, pokud dávky pro štítnou žlázu z inhalace nestoupnou na hladiny ohrožující funkci štítné žlázy, což je přibližně 5 Greyů. Riziko karcinomu štítné žlázy je u této skupiny extrémně nízké, zatímco výskyt onemocnění štítné žlázy je v této skupině vyšší, proto je vyšší riziko jódem indukovaných komplikací.

Při podání jodidu draselného těhotným ženám byly zaznamenány teratogenní účinky např. vrozená struma a hypotyreóza. V případě radiační havárie však není použití jodidu draselného v nízkých dávkách a v průběhu krátkého časového období kontraindikováno. Profylaktické podání jodidu těhotným ženám je účinné i pro plod.


PharmDr. Lukáš Láznička, člen představenstva ČLnK

Sdílet článek:

Související články

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 4. 7. 2024

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod.       [...]

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024