Z monitoringu médií: Spuštění elektronických poukazů bude pravděpodobně opět odloženo

Z monitoringu médií: Spuštění elektronických poukazů bude pravděpodobně opět odloženo

Zdravotnický deník se věnuje zpoždění elektronické preskripce poukazů na zdravotnické pomůcky. Původní termín spuštění 1. ledna 2022 byl již jednou odsunut na termín 1. 3. 2022 a ani ten nebude s největší pravděpodobností dodržen. Přestože je vše po technické stránce připraveno, chybí vyhláška, která by stanovila potřebná pravidla pro jeho realizaci.
"Ještě v listopadu ujišťovali na společné tiskové konferenci bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová, že od 1. března bude možné na dálku předepsat kromě léků i zdravotnické prostředky. Začátkem února nicméně SÚKL na svém webu ePreskpripce upozornil, že se tak vzhledem k absenci potřebné vyhlášky nestane," uvádí Zdravotnický deník.

Článek se dále věnuje technickým podrobnostem elektronické preskripce Poukazů:
"Každý ePoukaz by měl dostat jedinečný identifikátor, který má být oproti eReceptu kratší, devítimístný. Obdobně jako tomu je u eReceptu budou i v tomto případě existovat čtyři různé způsoby, jak identifikátor pacientovi předat: emailem, sms, v aplikaci nebo vytištěný na papírové průvodce. Pacient si bude moci také své ePoukazy prohlédnout v příslušné pacientské aplikaci.
Narozdíl od eReceptu je vystavení poukazu v elektronické podobě dobrovolné a již vydané poukazy se nebudou muset zpětně digitalizovat."

Celý článek naleznete zde.

Zdroj: SEDLÁČKOVÁ, EPoukaz nabírá zpoždění. Chybí prováděcí vyhláška. Praha: [online]: zdravotnickydenik.cz, str. 0, 15. 2. 2022.

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně

  • Monitoring médií květen 2024

    Monitoring médií květen 2024

    Monitoring médií 6. 5. - 10. 5. 2024 Vybrali jsme z Český rozhlas, Právo, zdravotnickydenik.cz, apod. Monitoring médií 13. 5. [...]

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.