Z monitoringu médií: Nebezpečné kombinace: které léky, bylinky a doplňky stravy nekombinovat, abyste si neublížili

Z monitoringu médií: Nebezpečné kombinace: které léky, bylinky a doplňky stravy nekombinovat, abyste si neublížili

Při kombinování léků, bylinek a doplňků stravy bychom měli být obezřetní. Ne všechny kombinace léčivých přípravků jsou ku prospěchu, ba naopak, můžou i velmi uškodit. Proto je vhodné se o kombinaci léků s doplňky stravy nebo bylinkami poradit s lékárníkem.
Existují nedoporučovaná párování léčivých přípravků vzájemně i léků s doplňky stravy nebo bylinkami. Takové kombinace nám mohou paradoxně ublížit. Stejně tak je tomu i v případě kombinace léků s potravinami. Mnohé pravděpodobně překvapí, že i zdravé potraviny jako některé ovoce patří k těm nevhodným pro konzumaci společně s léky. Jedná se zejména o grep a třeba i granátové jablko. Záleží také na volbě tekutin, kterými je zapíjíme. Mezi nevhodné nápoje patří například některé džusy nebo zelený čaj. Vhodné je proto poradit se s odborníkem v lékárně a nepodcenit důležitost správného dávkování a kombinací.

Pozor bychom si měli dát především u často a běžně používaného paracetamolu, na což upozorňuje i viceprezident České lékárnické komory, PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.: "Jeho široká dostupnost však může vyvolávat falešný pocit, že je absolutně bezpečný, ovšem právě on je častou příčinou jaterních poškození, či dokonce otrav“.

Celý článek naleznete zde.

Zdroj: PROZENY.CZ, Nebezpečné kombinace: které léky, bylinky a doplňky stravy nekombinovat, abyste si neublížili. Praha: [online]: prozeny.cz, str. 0, 9. 2. 2022.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Bezpečí pacientů a zachování plnohodnotné lékárenské péče musí zůstat prioritou, a to i v případě úvah o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis

    Bezpečí pacientů a zachování plnohodnotné lékárenské péče musí zůstat prioritou, a to i v případě úvah o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis

    12. února se konal na půdě Ministerstva zdravotnictví ČR jednání na téma zásilkového výdeje léků na předpis, na který navázal červnový kulatý stůl na půdě Poslanecké Sněmovny. Postoj České lékárnické komory k zásilkovému výdeji zůstává od února neměnný.

  • Lékárnické kapky – newsletter. Co by vám nemělo chybět při prázdninovém putování?

    Lékárnické kapky – newsletter. Co by vám nemělo chybět při prázdninovém putování?

    Letní prázdniny odstartovaly a s nimi cestování, koupání a sluníčko. Na co byste si během léta měli dát pozor a na co nezapomenout?

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod. Monitoring médií 8. [...]