Česká lékárnická komora hodnotí výsledek úhradové vyhlášky jako fiasko. I přes urgence ČLnK a sliby ministra o proporcionálním navýšení nedostanou lékárny navíc téměř nic

Česká lékárnická komora hodnotí výsledek úhradové vyhlášky jako fiasko. I přes urgence ČLnK a sliby ministra o proporcionálním navýšení nedostanou lékárny navíc téměř nic

Ačkoliv bude v českém zdravotnictví pro rok 2020 k dispozici navíc téměř 11 miliard korun oproti původním plánům, pro zlepšení lékárenské péče ministr peníze neposkytl. A to i přes své sliby, že bude navýšení proporcionální s nárůstem o 1,5 % do všech segmentů. Ministr zdravotnictví ale žádným způsobem nereagoval na požadavek České lékárnické komory na navýšení platby za signální výkon, které by zajistilo možnost avizovaného navýšení platů v lékárnách, stejně jako u ostatních zdravotníků. Ministr nereflektoval ani na druhý požadavek lékárníků, který by zohlednil práci lékárníků nad rámec jejich současných povinností. Za digitalizaci listinných receptů ministerstvo lékárníkům přiřklo nicotné navýšení na 12,- Kč za recept, které komora považuje za nedůstojně nízkou odměnu nezohledňující ani personální náklady.
      Praha, 24. října 2019 – Představenstvo České lékárnické komory v minulém týdnu žádalo ministra zdravotnictví o navýšení úhrady za signální výkon o 3 Kč. Díky tomu by bylo možné po dlouhé době navýšit v příštím roce platy lékárníků ve stejné míře, jako tomu bude u ostatních zdravotníků. „Platy všech pracovníků ve zdravotnictví měly být od příštího roku navýšeny o 1.500 Kč měsíčně, proto Česká lékárnická komora žádala ministra zdravotnictví o navýšení úhrady za signální výkon o 3 Kč na 18 Kč. Bohužel pan ministr nejen že tento oprávněný požadavek lékárníků nezohlednil, ale dle absence jeho odpovědi se jím pravděpodobně ani nezabýval. Lékárníci jako jediní zdravotníci nedostanou na svých platech přidáno nic. Což je v přímém rozporu se slovy pana ministra o proporcionálním navýšení do všech segmentů zdravotnictví,“ zhodnotil fiasko schválené úhradové vyhlášky pro rok 2020 viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

      České lékárenství poškodí i další důsledek rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Stát lékárníkům ukládá povinnost digitalizovat listinné recepty, ale za tuto službu není ochoten lékárníkům přiznat adekvátní odměnu, která zohlední alespoň personální náklady na tuto službu. V původním návrhu ministerstva byla úhrada této služby stanovena na 10,- Kč za recept, přičemž ČLnK vznesla k výši úhrady námitku a žádala o přehodnocení na úhradu v minimální výši 30,-Kč za recept. Digitalizace receptu bude mnohem náročnější než úřední ověření podpisu, které je ohodnocené 30,- Kč. „Česká lékárnická komora považuje rozhodnutí ministra o finální hodnotě 12,- Kč za výsměch vysokoškolsky vzdělaným odborníkům, kteří doplácejí na nedostatky v digitalizaci, na níž nenesou žádnou vinu. Další administrativní povinnost, která nebude lékárnám adekvátně proplacena, si nemůžeme nechat líbit a obrátíme se přímo na premiéra. Jak jsme si totiž v nedávné diskusi s ministrem ověřili, jsou mu pracovníky ministerstva předkládána nesprávná data a následná veřejná sdělení ministerstva o údajných nárůstech příjmů veřejných lékáren nás pak velmi poškozují,“ komentuje reálný dopad úhradové vyhlášky prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.


Tisková zpráva ke stažení ZDE.
 
 
Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. Její ustavující sjezd se uskutečnil 28. - 29. září 1991.
 
Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.