Omezeny musí být všechny reexporty – nelegální i legální. Jinak budou léky určené českým pacientům chybět dále.

Omezeny musí být všechny reexporty – nelegální i legální. Jinak budou léky určené českým pacientům chybět dále.

Tisková zpráva ČLnK ze dne 20. 1. 2017
Na vývoz léků určených pro Českou republiku doplácí denně pacienti a drtivá většina poctivých lékárníků. Aby však byla zajištěna dostupnost dnes reexportovaných léčiv pro pacienty v ČR, je třeba nejen postihovat nelegální vývozy, ale současně přijmout opatření, která zamezí také legálním reexportům, jimiž z České republiky mizí prostřednictvím stovek distributorů léky za 3 – 5 miliard korun ročně. Tedy mnohonásobně více, než odhalené nelegální aktivity několika provozovatelů lékáren.
 
Praha, 19. ledna 2017 - Již před pěti lety iniciovala ČLnK legislativní oddělení lékárenské a distribuční činnosti jednoho podnikatelského subjektu tak, aby nemohly být léky pro české pacienty reexportované z lékáren bez rizika významného postihu provozovatele, kterým může být v České republice kterákoli fyzická nebo právnická osoba. Díky tomu se reexporty z lékáren staly nelegálními a především postižitelnými, jak o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Aktivitu SÚKL ohledně těchto nelegálních aktivit lékárníci vítají. „Česká lékárnická komora si vyžádá v případu nelegálních reexportů od SÚKL veškeré podklady, kterým se naše disciplinární orgány budou věnovat a prošetří zodpovědnost odborných zástupců a vedoucích lékárníků.  Z ústavem uváděných 22 lékáren bylo zatím podle veřejně dostupných informací pravomocně rozhodnuto pouze v případě 2 lékáren se sankcemi v souhrnné výši 950 tisíc Kč," potvrzuje prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba. 
 
Dalším krokem však musí být také omezení legálních reexportů, jejichž dopad na české pacienty je vzhledem k jejich objemu významně větší než u odhalených případů nelegálního reexportu. Lékárníci proto opakovaně žádají politiky, aby přijali opatření, která zamezí i těmto reexportům a zajistí léky pro pacienty ve všech lékárnách, nejlépe do dvou dnů od jejich objednání.
 
„Drtivá většina lékárníků, kteří každodenně poskytují lékárenskou péči svým pacientům, se setkává s nedostatkem některých léků. Za mnoho výpadků mohou právě reexporty - doplácejí na ně pacienti 2800 lékáren v ČR a také lékárníci, kteří jim musí shánět důležité léky po jednotlivých kusech a vysvětlovat, proč nejsou k dispozici ihned," vysvětluje prezident Chudoba a dodává, „senátní novelu zákona o léčivech nepovažujeme za přínosnou, chybí v ní povinnost distributorů dodat lék, který mají na skladě, do lékárny do dvou dnů. Navíc podporuje stávající monopolizaci distribuce důležitých léků, v jejímž důsledku budou dodávané nikoli podle potřeb pacientů, ale podle obchodních vztahů distributora s lékárnou, a to je nespravedlivé. Ve svém důsledku tak konzervuje současný neutěšený stav." Stejný názor jako Česká lékárnická komora zastává i doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy a Prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., předseda České farmaceutické společnosti ČLS JEP.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:            +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:             +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:        +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

TISKOVÁ ZPRÁVA

 

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.