Společná tisková zpráva České lékárnické komory a České stomatologické komory

Společná tisková zpráva České lékárnické komory a České stomatologické komory

Ve středu 4. května 2016 se sejdou MUDr. Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory, a PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory, s Mgr. Bohuslavem Sobotkou, předsedou vlády ČR. Schůzka se bude konat od 17.00 hodin v sídle Poslanecké sněmovny, Sněmovní 4.



Žádost o schůzku s panem premiérem vyvolalo dlouhodobé upřednostňování finančních požadavků lůžkových zařízení na úkor privátní ambulantní sféry a veřejných lékáren. V rámci nutného navýšení financování zdravotnictví nesmí být opomíjena lékárenská a stomatologická péče - jde ve většině případů o péči poskytovanou soukromými zdravotnickými zařízeními, která nemohou počítat se státní nebo krajskou finanční podporou. Soukromé veřejné lékárny a stomatologické praxe (zejména ve venkovských oblastech) jsou značně podfinancované a v průběhu posledních let u nich došlo v důsledku ekonomických problémů k podstatnému snížení počtu zdravotnických profesionálů.
 
Prezidenti obou profesních komor předběžně nastínili témata k jednání:
 
1/ problémy související se zdravotnickou legislativou
 
2/ nedostupnost léků (lékárenské péče) pro pacienty
-    skutečný nedostatek léků - nejen vzhledem k nežádoucím reexportům, ale i selekci dodávek do lékáren ze strany distribuce (řešením je dostatečná úprava Zákona o léčivech)
  • diskriminační rozdíly ve výši spoluúčasti (v důsledku zneužívání systému výrobci vzniká neopodstatněný rozdíl mezi výsledky správního řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a reálnými cenami výrobců, který je často poskytován jen vůči vybraným skupinám lékáren)
 
3/ financování lékárenské péče a stomatologické péče
  • požadavek na navýšení mezd zdravotníků nejen v nemocnicích, ale v celém zdravotnictví - včetně privátní sféry
  • požadavek na systémovou změnu v odměňování lékáren (kombinovaný model = pevná částka jako odměna za práci lékárníka + marže k financování nákupu, uskladnění, evidenci a kontrole léků)
 
 
PharmDr. Lubomír Chudoba
prezident České lékárnické komory
 
MUDr. Pavel Chrz
prezident České stomatologické komory
 

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.