Lékárníci upozorňují: Užívejte paracetamol s rozumem

Lékárníci upozorňují: Užívejte paracetamol s rozumem

Tisková zpráva ČLnK ze dne 12. 2. 2016




 
Nevolnost, zvracení ale i selhání jater končící smrtí - tak vypadá předávkování paracetamolem v praxi. Ty nejtěžší otravy končí v lepším případě v rukou transplantačního týmu na operačním sále. Ačkoli se jedná o volně dostupný lék, jeho nesprávné užívání může mít fatální následky. Česká lékárnická komora proto připravila ve spolupráci s Institutem klinické a experimentální medicíny kampaň upozorňující na správné užívání léků s obsahem paracetamolu. Ten sice často pomáhá s bolestí a zvýšenou teplotou, při nesprávném užívání může ovšem vážně poškodit zdraví.
 
Praha, 12. února 2016 - Kampaň „Užívejte paracetamol s rozumem“ startuje 15. února ve více než 900 lékárnách po celé České republice.  Cílem kampaně je informování pacientů o správném užívání paracetamolu a  důležitosti porady s lékárníkem. Pro návštěvníky lékáren jsou připravené informace a upozornění na rizika spojená s užíváním paracetamolu. Na stránkách www.lekarnickekapky.cz/paracetamol prezentují lékárníci rozšířené materiály a poznatky o paracetamolu, a to včetně  videorozhovorů s předními lékařskými kapacitami v oboru transplantací a krátkého edukačního testu, na kterém si každý může své znalosti o tomto léku prověřit.
 
„Paracetamol je relativně bezpečný lék, nemohou ho však užívat všichni stejně a za každé situace,“ říká Lubomír Chudoba, prezident ČLnK. Paracetamol, který je určený k léčbě bolesti a horečky, je obsažený v řadě volně prodejných léků pro děti i dospělé a je nejčastějším lékem v České republice. Současně je ale lékem, který nesprávným užíváním způsobuje zdravotní potíže a může poškodit játra nebo dokonce ohrozit život. Správné dávkování se liší u dětí a dospělých. Zvýšení dávky nebo zkrácení intervalů v léčbě tímto lékem nevede k lepšímu účinku. „Lék paracetamol je v některých situacích opravdu nebezpečný a musí být dávkován velmi individuálně,“ upozorňuje MUDr. Pavel Trunečka, CSc., přednosta Transplantcentra IKEM. Paracetamol není také vhodný pro pacienty se zhoršenou funkcí jater a nelze ho kombinovat s alkoholem.  V neposlední řadě ho nelze bez omezení kombinovat současně v různých léčivých přípravcích. „Pacienti by se měli zamýšlet nad tím, jaké léky užívají, aby si, byť v dobré víře a ve snaze pomoci si od virózy, náhodou neublížili,“ dodává doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D. FRSC, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM.
 
Partnerem kampaně Užívejte paracetamol s rozumem je Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jeho ředitel Zdeněk Blahuta tuto aktivitu vítá. „Vzdělávání laické veřejnosti v této oblasti považuji za nesmírně důležité a dle mého názoru doposud opomíjené. Ústav dlouhodobě vyvíjí řadu aktivit, prostřednictvím kterých se snaží pacienty informovat a edukovat, proto oceňuji, že jsme se mohli stát partnerem této kampaně.“  Tom Philipp, náměstek ministra zdravotnictví ČR ke kampani uvedl: „Oceňuji, že se do této kampaně zapojilo tolik lékáren a doufám, že osloví velkou část veřejnosti a přispěje tak k vyšší bezpečnosti léků užívaných pacienty k samoléčení.
 
 
O správném užívání a vhodné dávce paracetamolu se poraďte s Vaším lékárníkem. Rada z lékárny má totiž cenu Vašeho zdraví. 


Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:             +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK:               +420 603 796 826, krebs@lekarnici.cz
Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí ČLnK:          +420 776 365 213, bazantova@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Plakát kampaně

Logo kampaně

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.