XXV.  sjezd ČLnK on line

XXV. sjezd ČLnK on line

Dne 6. 11. 2015 byl zahájen volební sjezd České lékárnické komory. Zpravodajství ze sjezdu aktualizujeme na této stránce.

wificlnk.gif


14:05
XXV. sjezd delegátů ČLnK skončil 


12:30
K jednotlivým návrhům probíhá víceméně věcná diskuse. Závěrečné usnesení budeme publikovat po jeho závěrečné finalizaci sjezdu ve standardním oddílu stránek. Po schválení usnesení bude XXV. sjezd ČLnK ukončen. 

 

11:40
Po zhruba hodinové diskusi s pozvanými hosty začali delegáti sjezdu schvalovat navržená usnesení.

10:30
Na sjezd právě dorazili pozvaní hosté:
doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek Ph.D., děkan Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové 
MUDr. Tomáš Parák, Ph.D, děkan Farmaceutické fakulty VFU Brno
Prof. RNDr. Dr.h.c. Jaroslav Květina, DrSc., čestný člen České lékárnické komory 
Prof. RNDr. Václav Suchý, DrSc, čestný člen České lékárnické komory
 
10:00
Vypršel čas určený k předkládání návrhů usnesení. Po zpracování návrhovou komisí je budou delegáti sjezdu schvalovat. 
 
9:45
Druhý den jednání sjezdu byl zahájen oproti programu s mírným zpožděním, které vyrovnalo včerejší předjednání navrhovaných změn řádů. V současné době probíhá diskuse k návrhům usnesení.
 
1:00
Seznam členů nově zvolených orgánů České lékárnické komory:

Představenstvo
Krebs Aleš Mgr. (103) viceprezident
Bažantová Michaela Mgr. (98)
Chudoba Lubomír PharmDr. (92) prezident
Zajícová Marie PharmDr. (92)
Svoboda Antonín PharmDr. (91)
Hojný Michal Mgr. (87)
Havlíček Stanislav PharmDr. (84)
Krenk Ondřej Mgr. (81)
Novosád Aleš PharmDr. (81)
Šnajdrová Hana Mgr. (80)
Šmíd Jindřich PharmDr. (76)
Hendrych Jan PharmDr. (75)
Kopecký Martin PharmDr. (73)
Kotlář Jiří Mgr. (72)
Pindur Martin Mgr. (69)
Jelínková Kateřina Mgr. (68)
Gregor Jiří PharmDr., Ph.D. (67)
Szöllösová Ludmila Mgr. (66)
Ovčaří David PharmDr. (65)
Marková Pavla Mgr. (61)
 
Revizní komise
Schwarzová Jana PharmDr. (105) předsedkyně
Kohlová Zuzana Mgr. (104)
Fišarová Mária Mgr. (102)
Skopová Jarmila PharmDr. (96)
Oswald Radek PharmDr. (95) místopředseda
Marek Josef PharmDr. (93)
Hazdra Petr Mgr. (82)
 
Čestná rada
Grodza Pavel PharmDr. (112)
Chromá Eugenie PharmDr. (109)
Holubová Ada Mgr. (107) předsedkyně
Petrus Václav PharmDr. (106) místopředseda
Sokolová Ivana PharmDr. (98)
Eisertová Eva RNDr. (91)
Nádvorníková Ivana RNDr. (89)
Škvor Pavel PharmDr. (85)
Koška Miroslav PharmDr. (78)


0:45
Post viceprezidenta bude pro příští volební období zastávat dosavadní tiskový mluvčí komory Aleš Krebs, který získal 69 hlasů, o 36 více než Martin Kopecký. Program sjezdu bude pokračovat ráno od 9:00 hodin.
 
24:00
Už v prvním kole voleb byl zvolen plný počet členů všech volených orgánů.
Do představenstva bylo zvoleno 9 nových členů.    
V souboji kandidátů na prezidenta zvítězil o 8 hlasů současný prezident komory PharmDr. Lubomír Chudoba  před PharmDr. Stanislavem Havlíčkem. Stejný rozdíl hlasů je dělil už ve volbě do představenstva.
Do volby viceprezidenta navrhuje představenstvo Mgr. Aleše Krebse Ph.D., dosavadního tiskového mluvčího a PharmDr. Martina Kopeckého Ph.D.

21:00
Předseda volební komise Aleš Nedopil se chystá vyhlásit volební výsledky 1. kola. 
20:25
Delegáti sjezdu přijali všechny navržené změny řádů. S výjimkou změny Finančního řádu jsou všechny přijaté změny účinné od 1. 12. 2015. Novela změny Finančního řádu bude účinná od 1. 1. 2016.
Stále čekáme na zprávu volební komise o výsledcích prvního kola voleb.
 
20:00
Už první návrh na změnu Licenčního řádu vyvolal bouřlivou diskusi. Výsledek hlasování se nedá z reakcí delegátů odhadnout.
19:30
Vzhledem k tomu, že není ukončeno počítání hlasů pro 1. kolo voleb, pokračuje program sjezdu projednáváním Návrhů na změnu řádů, které byly v původním programu zařazeny na druhý den dopoledne. Návrhy změn představí právní poradce ČLnK Jaroslav Maršík. Jedná se o návrhy změn řádů: Licenčního, Finančního a Disciplinárního.
 
19:15
Delegáti sjezdu schválili Účetní závěrku 2014 a Převedení nerozděleného zisku. Konečná varianta rozpočtu na rok 2016 bude schvalována v průběhu zítřejšího jednání. 
19:00
Delegáti sjezdu navrženou změnu schválili prakticky jednohlasně. Následuje projednání varianty Návrhu rozpočtu 2016, která zahrnuje také uvedenou změnu.
 
18:35
Na pořad jednání přichází návrh představenstva sloučit aktivity Lékárnické akademie do činností České lékárnické komory. Návrh vychází z návrhu daňové poradkyně, která důvody přímo vysvětluje delegátům sjezdu. 
 
18:30
Byla zahájena diskuse k ekonomickým agendám, prezident komory a daňová poradkyně odpověděli na některé upřesňující dotazy z auditoria. Jediné přečerpání rozpočtu generují platby Lékárnické akademii. Je toovšem pochopitelné díky většímu počtu vzdělávacích akcí a vyšší účasti na nich. Řeší se také otázka trvalého poklesu inzerce v Časopisu českých lékárníků.
 
18:05
Byly odevzdány volební lístky pro první kolo voleb do orgánů ČLnK. Volební komise počítá odevzdané hlasy a jednání sjezdu pokračuje ekonomickými agendami. Následuje Zpráva o výsledcích hospodaření za rok 2014 a Dílčí zpráva o hospodaření za rok 2015.  
 
17:15
Po představení jednotlivých kandidátů do komorových orgánů následují otázky z auditoria k některým z nich. Diskuse by neměla přesáhnout programem stanovených 20 minut. Po čtyřech dotazech na 3 kandidáty, byla po 15 minutách diskuse ukončena a následují tajné volby. Hlasy do 1. kola voleb by měly být odevzdány po 18:00 hodině.
 
17:05
Začali se představovat kandidáti do Revizní komise. Také jim zatím k představení stačí méně než přidělené 2 minuty.  
 
17:02
Většina kandidátů do Čestné rady ani nevyčerpala přidělený dvouminutový čas, čímž se významně vyrovnal časový skluz programu. O úsměvy v sále se tentokrát postaral předseda volební komise občasným a jistě nechtěným zkomolením příjmení kandidáta. Největší potlesk sklidil veršovaný optimistický příspěvek kandidáta Miroslava Košky.    
 
16:50
Skončilo představení kandidátů do představenstva. Většina příspěvků sklidila potlesk auditoria, některá vystoupení měla charakter komediálního čísla. Pokračujeme představením kandidátů do Čestné rady.  
 
16:00
Právě probíhá představování jednotlivých kandidátů pro volby do Představenstva, Čestné rady a Revizní komise České lékárnické komory.
Do dvacetičlenného představenstva kandiduje celkem 33 zájemců, o devět míst v Čestné radě se uchází 10 kandidátů a do sedmičlenné revizní komise se hlásí celkem 9 kandidátů.


Po prvním bloku byla vyhlášena přestávka do 15:30
 
14:20
Odpověď prezidenta Chudoby doplnil viceprezident Hojný. Auditem se odhalily zvojené agendy a nedostatky v oblasti odborného, lékárnického dohledu nad činností sekretariátu, zejména v situaci, kdy je zvolený viceprezident, neuvolněným funkcionářem.
Konkrétními změnami prošlo i personální obsazení sektretariátu a změna pracovních agend jednotlivých zaměstnanců.  
 
14:15
Jakub Weber, delegát OSL Havlíčkův Brod, požádal prezidenta Chudobu o důvody k zadání vnitřního auditu procesů na sekretariátu ČLnK, interpretaci výsledků a případně přijatých opatření.
 
14:10
V tuto chvíli už delegáti sjezdu "přetahují" schválený program a diskuse se znovu vrací k ekonomickýcm tématům, hovoří se o signálním výkonu.
 
13:55
Dotaz Jany Schwarzové (Revizní komise) se týkal provedení směrnice autentifikace léčiv ve smyslu omezení výdeje v ambulancích lékařů.
Jana Hudcová, delegátka OSL Kolín, se informovala na možnost pověřit představenstvo ČLnK, aby jednalo o uzavření veřejných částí nemocničních lékáren. To podpořil také delegát OSL Opava, Ivan Považský, s odkazem na aktivity Královehradecké lékárny a.s., která spoluvlastněna Královehradeckým krajem, expanduje zřizováním sítí veřejných lékáren a vytváří nekalou konkurenci v podnikatelském prostředí.   
 
13:52
Viceprezident Hojný ocenil výzvu k důraznějším aktivitám v tomto směru a připomněl, že k podobné aktivitě (snížení závislosti lékárenské péče na ceně léčiv a změně způsobu odměňování lékáren) už vyzývalo představenstvo na sjezdu 2008. V závěru své odpovědi přivítal kolegu Krpálka po sedmi letech konečně "na palubě stejné lodi".
 
13:50
Prezident Chudoba souhlasí s tím, že je nutné na současný stav důrazně upozorňovat, nicméně by se mělo objevit až v diskusi o závěrech a usnesení sjezdu, nikoliv v diskusi ke zprávám o činnosti.

13:45
Petr Krpálek, delegát OSL Mělník, kritizuje současný neutěšený ekonomický stav v lékárenství a prohlašuje, že v přednesených zprávách postrádá větší důraz na uvedenou situaci.
 
13:40
Po vyslechnutí prvního bloku příspěvků byla zahájena diskuse delegátů k předneseným zprávám. 
 
13:30
Následuje zpráva o inspekční činnosti (Jiří Kotlář), Zpráva o činnosti Revizní komise (Jana Schwarzová) a Zpráva o činnosti Čestné rady (Ada Holubová). 
 
13:10
Zprávu delegáta Evropského svazu lékárníků přednesl Stanislav Havlíček. Hovořil o důležitých legislativních agendách projednávaných na půdě EU. Zdůraznil přijetí prováděcích předpisů tzv. Protipadělkové směrnice a vysvětlil předpokládaný dopad do českého prostředí, nedostatek léků vlivem reexportů a připravované dohody TIPP.
Neopomněl zdůraznit význam sdílení zkušeností se zahraničními kolegy, což doložil shrnutím zkušeností kolegů z Irska v oblasti očkování proti chřipce v lékárnách. 
 
12:50
Mediální aktivity komory, velké mediální kauzy z oblasti lékárenství a vybrané výstupy z médií za uplynulých 12 měsíců předkládá delegátům sjezdu Aleš Krebs, tiskový mluvčí komory.
Z dlouhodobých projektů zdůraznil zejména projekt „Lékárnice maminky“ a pravidelný pořad Českého rozhlasu 2 „Kouzelné bylinky“.
V závěru příspěvku podrobněji informoval o novém webu pro širokou veřejnost „Lékárnické kapky“.
 
12:40
Část plnění usnesení z oblasti Celoživotního vzdělávání prezentuje viceprezident ČLnK Michal Hojný.
 
12:35
V samém závěru své prezentace poděkoval prezident Chudoba kolegům v představenstvu v souvislosti s končícím mandátem za 4 roky práce. Poděkoval zejména za korektnost při jednání a respekt jednotlivců ke kolektivním rozhodnutím představenstva. Neopomněl poděkovat pracovnicím sekretariátu a zdůzarnil také důležitost jejich práce.  
 
12:30
V další části prezentaci hovoří prezident Chudoba o souvislostech, které provázely a provázejí jí snahu o zavedení a následné rozšíření spektra výkonů farmaceutů.
 
12:05
První část prezentace je věnována plnění usnesení XXIV. sjezdu, zejména horšícím se ekonomickým podmínkám a také nerovnému přístupu jednotlivých provozovatelů k významné části léčivých přípravků. Hovoří také o přijatém Memorandu o spolupráci lékáren a zdravotních pojišťoven, které podepsala většina představitelů lékárnických organizací včetně děkanů obou farmaceutických fakult.
 
11:55
Delegáti sjezdu schválili program sjezdu doplněný o 20 minut diskuse, (do 17:20) s kandidáty do volených orgánů, po jejich individuálním představení.
Pokračujeme zprávou o činnosti představenstva, kterou delegátům sjezdu předkládá prezident Chudoba.
 
11:45
V projevu upozornil na důvody, kvůli kterým je důležité, aby profesní samospráva fungovala pružně a efektivně. O tom, že pro svobodný výkon povolání je důležité, aby se v přehnaně liberálním prostředí pro provozování lékáren v ČR upřednostnil zájem profese před partikulárními zájmy jednotlivých skupin.  
 
11:35
Program sjezdu pokračuje úvodním projevem prezidenta ČLnK Lubomíra Chudoby. 
 
11:25
Byl zahájen XXV. sjezd České lékárnické komory byl zahájen, probíhá volba pracovních komisí sjezdu. Po zprávě mandátové komise o usnášeníschopnosti zahájeného sjezdu podle očekávání delegáti téměř jednomyslně schválili návrhy představenstva na složení všech pracovních komisí sjezdu.
 

Sdílet článek:

Související články

  • Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Lékárnické kapky – newsletter. Den lékáren – farmaceut, profesionál po celý život.

    Den lékáren 2024

  • Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Lékárnické kapky – newsletter. Poradíme Vám s léčbou bolesti.

    Jak si poradit s bolestí?

  • Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Lékárnické kapky – newsletter. Proč je dobré mít krevní tlak pod kontrolou?

    Vysoký krevní tlak nepodceňujte, změří vám ho i v lékárně