17. Den lékáren – Bezpečné užívání léků

17. Den lékáren – Bezpečné užívání léků

Tisková zpráva ze dne 17.6.2015




Praha, 17. června 2015 – Stejně jako v předchozích letech připravila i letos Česká lékárnická komora tradiční akci Den lékáren. Každoročně připadá na třetí červnový čtvrtek, v letošním roce na 18. červen. Pro pacienty je v lékárnách připraveno rozšířené poradenství týkající se hlavního tématu, kterým je bezpečné užívání léků. To je bez nejmenších pochybností zcela zásadní pro úspěšnou léčbu, které chceme společně s nimi vždy dosáhnout.

Informace o správném a bezpečném užívání léků získávají pacienti z mnoha různých zdrojů a pomocí různých technologií. Někdo volí tradiční způsob osobního kontaktu se zdravotníkem, jiný preferuje internet. V letošním roce se zaměříme na obě skupiny.

V lékárnách je pro pacienty připraveno nejen rozšířené lékové poradentství, ale máme pro ně připravené i jednoduché a praktické pomůcky. Hodně pacientů užívá více léků najednou, někteří naopak jen jeden lék na akutní onemocnění. Pro obě skupiny je připraven jednoduchý lékový rozvrh, do něhož si mohou zapsat užívání svých léků a mít ho doma stále na očích. Je doplněn i o kontakt na lékárníka, aby se s ním mohl buď přímo, nebo nějakým jiným vhodným způsobem v případě nejasností ohledně léčby spojit a poradit. Druhou pomůckou jsou bločky pro zápis informací pro pacienty, které jsou zpracované v jednoduchém designu receptu a pacient tak ví, že se jedná o pro něj důležitý dokument s informacemi o správném užívání léků. Na obou materiálech jsou umístěny také odkazy na nový pacientský web.

Právě webové stránky LékárnickéKapky.cz jsou naprostou novinkou. Prostřednictvím tohoto jednoduchého, přívětivého a především nekomerčního webu budeme veřejnosti postupně představovat informace a novinky o lékárnících, lékárnách a lécích. Jeho důležitou součástí je poradna, do níž je možné zadat dotaz z oblasti lékárenství, léčiv nebo například onemocnění a odpověď bude vypracována lékárníkem a zaslána tazateli v nejkratším možném termínu. Nelze zapomenout ani na vyhledávač lékáren, který zobrazí nejen nejbližší otevřenou lékárnu, ale také zapojení lékáren do akcí ČLnK pořádaných pro pacienty.
Srdečně zveme všechny pacienty do lékáren a na nový web www.lekarnickekapky.cz garantovaný Českou lékárnickou komorou, který pro ně bude spuštěn u příležitosti Dne lékáren 18. června.


Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Michal Hojný, viceprezident ČLnK:                 +420 606 649 180, hojny@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:         +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz

Tisková zpráva 

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.