Lékárníci se zapojili do Světového dne hypertenze, poradí, jak ji odhalit a co dodržovat při léčbě

Lékárníci se zapojili do Světového dne hypertenze, poradí, jak ji odhalit a co dodržovat při léčbě

Tisková zpráva ze dne 16. 5. 2014
Praha, 16. května 2014 – Na sobotu 17. května připadá Světový den hypertenze. Tomuto tématu se dlouhodobě věnují zdravotníci v celé České republice. V letošním roce budou bližší informace o hypertenzi pacientům nově dostupné i v lékárnách. Vzhledem k tomu, že letos tento den připadá na sobotu, uskuteční se hlavní část osvětové akce v pondělí 19. května. Nejvýznamnějším důvodem k aktivnímu zapojení lékárníků je nejen vysoký počet neodhalených hypertoniků v ČR, ale také závažnost tohoto dlouho bezpříznakově probíhajícího onemocnění a skutečnost, že jsou lékárny velmi často prvním místem v systému zdravotní péče, kam se o svých potížích chodí pacienti radit. Lékárníci proto pacientům nejen orientačně změří krevní tlak, ale vyplní s nimi i krátký dotazník a poskytnou jim další doporučení na základě získaných dat a leták o arteriální hypertenzi a některých možnostech její léčby včetně režimových opatření.
Arteriální hypertenzi definujeme jako opakované zvýšení krevního tlaku (TK) ≥ 140/90 mm Hg, naměřené minimálně při dvou různých návštěvách v ordinaci lékaře. V ČR se prevalence hypertenze pohybuje u osob ve věku 25-64 let kolem 40 %. Výskyt hypertenze roste s věkem, hypertenzi má 72 % mužů a 64 % žen ve věku 55-64 let. Hypertenze se často projevuje bezpříznakově, proto až ¾ hypertoniků o své nemoci vůbec neví. Přitom patří mezi hlavní rizikové faktory rozvoje srdečního selhávání, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, renálního selhání, demence a dalších onemocnění. Zmíněná srdečně-cévní onemocnění patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí, proto je včasná diagnostika velice důležitá. Navíc, dostatečná kompenzace hypertenze snižuje nemocnost a úmrtnost na cévní mozkovou příhodu o 30-40 %, ischemickou chorobu srdeční o 20-25 % a srdeční selhání až o 50 %.
Od pondělí 19. května se lékárníci v zapojených lékárnách více zaměří na orientační měření krevního tlaku pacientů, vyplní s nimi krátký anonymní dotazník, jehož část zůstane v lékárně pro další statistické zpracování a jeden díl dostane i pacient, s vyznačením naměřených hodnot, cílovými hodnotami a také navrženými opatřeními. Jedním z těchto opatření je v případě podezření na hypertenzi i odeslání pacienta k cílenému vyšetření k jeho praktickému lékaři. V informačním letáku pro pacienty jsou připraveny informace, které se přímo týkají arteriální hypertenze. Je v nich jednoduchou formou vysvětleno, co to arteriální hypertenze je, jaké jsou její příznaky, pacienti získají informace o léčivých přípravcích zhoršujících hypertenzi, správných cílových hodnotách krevního tlaku a v neposlední řadě také motivaci ke změně životního stylu.
Budeme rádi, když se přijdou pacienti v pondělí 19. května za svými lékárníky poradit, jak se správně vypořádat s arteriální hypertenzí.
 
Více informací najdete na webu České lékárnické komory – zde


PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:        +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Michal Hojný, viceprezident ČLnK:                 +420 606 649 180, hojny@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:        +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz


Tisková zpráva

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.