Ve středu 25. září oslaví lékárníci Světový den lékárníků

Ve středu 25. září oslaví lékárníci Světový den lékárníků

Tisková zpráva ze dne 23. 9. 2013





Lékárníci – zjednoduší Vám užívání léků, bez ohledu na to, jak je složité. Mezinárodní farmaceutická federace (FIP) vyhlásila toto motto pro letošní Světový den lékárníků, který se uskuteční 25. září. Vychází z tématu 73. světového kongresu FIP, který se konal na přelomu srpna a září v Dublinu. Lékárníci v České republice, stejně jako jejich kolegové v zahraničí, jsou vzhledem ke svým znalostem a zkušenostem hlavním předpokladem pro skutečně komplexní řízení a zjednodušení farmakoterapie pacientů, ať už v pozici veřejných, nemocničních nebo klinických farmaceutů.
Porozumění onemocněním a jejich léčba jsou složité a náročné procesy i v důsledku lidské individuality a její komplexnosti. Ta vychází z mnoha biologických a medicínských prvků, v úvahu je nutné vzít i sociální faktory. Čím jednodušší a přesnější je stanovená terapie, tím je větší šance na to, že bude pacient stanovený léčebný režim dodržovat. Lékárníci jsou v systému zdravotní péče v nejlepší pozici pro zkvalitnění farmakoterapie pacientů, zejména s ohledem na dodržování léčebného režimu, správného a přesného užívání léků. To je nezbytně nutné pro zlepšení zdravotního stavu pacientů při mnoha vážných onemocněních.
Účastníci kongresu proto ve svém prohlášení vyzvali všechny farmaceuty, aby se vzájemně podělili o své zkušenosti a vize pro zjednodušení užívání léků pacienty. To je základem nejen pro zlepšení kvality léčby a její dodržování, ale také pro účelné úspory prostředků vynakládaných ve všech zemích na zdravotnictví. Lékárníci v České republice již uvedli do praxe některé projekty pro racionalizaci terapie, jako příklad lze uvést evropskou kampaň pro správné užívání antibiotik nebo projekt Evidence Based Pharmacy, evidující nejen zásahy lékárníků do duplicit a závažných interakcí léků, ale také vyčíslení úspor vyplývající z těchto zásahů. Inspiraci lze najít také v rostoucím zapojení lékárníků v zahraniční v poskytování zdravotní péče zaměřené na prevenci a cílený screening některých onemocnění a hlubší spolupráci s plátci zdravotní péče. Česká lékárnická komora podporuje právě takové projekty, které pomáhají racionalizovat terapii a zlepšovat spolupráci mezi lékárníky, pacienty a lékaři. Podle názoru ČLnK je jedině vzájemná spolupráce správnou cestou pro udržení dostupnosti kvalitní zdravotní péče.

Pro další informace:
PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK:         +420 734 682 233, chudoba@lekarnici.cz
Mgr. Michal Hojný, člen představenstva ČLnK:        +420 606 649 180, hojny@lekarnici.cz
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK:         +420 724 340 769, krebs@lekarnici.cz

Tisková zpráva

Sdílet článek:

Související články

  • Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Tradiční Den lékáren mapuje profesní cestu farmaceutů. Letos veřejnosti přiblíží systém celoživotního vzdělávání

    Česká lékárnická komora pořádá ve čtvrtek 20. června tradiční Den lékáren, tentokrát na téma „Farmaceut, profesionál po celý život”. Cílem letošního ročníku je zdůraznit celoživotní vzdělávání, které je pro farmaceuty povinné. Farmacie je velmi moderní a rychle se vyvíjející obor, neustále jsou objevovány nové léky a vědecké poznatky o nich. Farmaceuti si proto musí doplňovat vzdělání, aby mohli poskytovat pacientům tu nejlepší péči. Doprovodné aktivity budou probíhat po celý týden od 17. do 21. června ve více než 1 288 lékárnách po celé České republice.

  • Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Onemocnění, které nebolí. S vysokým krevním tlakem se celosvětově léčí miliarda pacientů. Nechat si ho změřit mohou pacienti i v lékárnách

    Arteriální hypertenze znamená dlouhodobě vysokou hodnotu krevního tlaku. Příznaky jsou nenápadné a často skryté, proto se onemocnění někdy přezdívá „tichý zabiják“. Vysoký krevní tlak přispívá ke vzniku srdečních onemocnění, mozkové mrtvici a v nejvážnějších případech může vést i k úmrtí.

  • Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Preventivní screening diabetu poskytuje 130 lékáren po celé České republice

    Za třicet let bude na světě více než miliarda diabetiků[1]. Data poukazují také na fakt, že diabetes je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí nebo dalších zdravotních komplikací[2]. V neděli 14. dubna si připomínáme Světový den monitoringu diabetu. Právě sledování hladiny cukru v krvi má zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Díky prevenci se dá předejít řadě závažných zdravotních komplikací, jako je onemocnění oční sítnice, nervů nebo srdce. S prevencí diabetu vám pomohou i vyškolení lékárníci. Ve specializovaných lékárnách můžete totiž absolvovat preventivní screening nemoci.