Téma očkování v lékárnách v Poslanecké sněmovně

Téma očkování v lékárnách v Poslanecké sněmovně

13. 9. se uskutečnil odborný kulatý stůl "Možnosti očkování v lékárnách a u stomatologů" pod záštitou poslance a člena Výboru pro zdravotnictví PharmDr. Petra Fifky. Ve středu 14. 9. byl pozměňovací návrh, který by v lékárnách a u stomatologů umožnil očkování proti covid-19 a chřipce, představen ve Výboru pro zdravotnictví.



Prezentace ČLnK:



Odborný kulatý stůl, kterého se mimo jiné účastnili poslanci a poslankyně, zástupci lékařů, ministerstva zdravotnictví, ČLnK, SÚKL, provozovatelů lékáren, průmyslu, se nesl v duchu věcné a kultivované debaty nad možnostmi očkování v lékárnách. Po úvodní prezentaci viceprezidenta ČLnK Martina Kopeckého probíhala diskuse, ve které své postoje obhajovali zastánci i odpůrci této možnosti rozšíření očkování.
 
Den poté, v rámci jednání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny viceprezident Martin Kopecký sdělil členům výboru postoj ČLnK k očkování v lékárnách, představil pozměňující návrh k projednávanému sněmovnímu tisku číslo 96 a podal informace o očkování z jiných zemí a další podpůrné argumenty. Vzhledem k tomu, že většina poslanců Výboru pro zdravotnictví jsou lékaři, zazněly z jejich strany názory, vyjadřující nesouhlas s očkováním v lékárně. Argumenty ČLnK nikdo z poslanců nezpochybnil, ani nevyvrátil. Od poslanců přesto zazněly obvyklé námitky, že lékárníci nemají potřebné vzdělání, nezvládnou řešení případné reakce, očkování má zůstat v ordinacích a to, že proočkovanost proti chřipce by bylo vhodnější zvyšovat jinými cestami.

Výsledkem jednání Výboru pro zdravotnictví je přerušení projednávání sněmovního tisku 96, což znamená, že nedošlo k jeho úplnému zamítnutí. Změnu bude možné dále projednávat během dalších novelizací zákona, které jsou plánované ještě v tomto roce.

Odkaz na audiozáznam jednání - ZDE.

 
PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.
 


Z monitoringu médií:

Zdravotnický deník - článek
Zdroj: CIKRT, Lékárníci chtějí očkovat, lékaři z ambulancí jsou tvrdě proti. Sněmovna má na stole nové paragrafy zákona a chystá se i pozměňovací návrh. Praha [online]: zdravotnickydenik.cz, str. 0, 14. 9. 2022.

Zdravé zprávy – článek
Zdroj: TÁCHOVÁ, Zdravotní výbor přerušil jednání o očkování v lékárnách. Praha [online]: zdravezpravy.cz, str. 0, 14. 9. 2022.

Zdravotnický deník - článek
Zdroj: KOUBOVÁ, ​Zdravotnický výbor přerušil jednání o očkování v lékárnách. Všichni diskutující poslanci však návrhu řekli jasné ne​. Praha [online]: zdravotnickydenik.cz, str. 0, 15. 9. 2022.

Idnes - článek
Zdroj: CTK, Očkování v lékárnách vázne, k novele mají výhrady lékaři mezi poslanci. Praha [online]: idnes.cz, str. 0, 14. 9. 2022.

Lidovky - článek
Zdroj: CTK, Očkování v lékárnách vázne, k novele mají výhrady lékaři mezi poslanci. Praha [online]: lidovky.cz, str. 0, 14. 9. 2022.

Euro Zprávy - článek
Zdroj: CTK, Poslanci přerušili projednávání novely, která by umožnila očkování v lékárnách. Praha [online]: eurozpravy.cz, str. 0, 14. 9. 2022.

 

Sdílet článek:

Související články

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024

  • Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje provozovatele na doporučený postup přípravy a stanovení správné doby použitelnosti léčivého přípravku Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5% v souladu s Českým lékopisem 2023.

  • Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Aktualizace 28. 6. 2024