Návrh úhradové vyhlášky zvyšuje SiV na 24 korun za položku

Návrh úhradové vyhlášky zvyšuje SiV na 24 korun za položku

Na základě několik týdnů trvajících jednání prezidenta ČLnK s představiteli ministerstva zdravotnictví se podařilo dosáhnout navýšení SiV pro příští rok v připomínkované verzi vyhlášky na 24 Kč za položku, což odpovídá navýšení nad rámec dohodovacího řízení o cca 450 mil. Kč, které zamíří přímo do lékáren.
V pátek 9. září bylo ministerstvem zdravotnictví zahájeno připomínkové řízení k tzv. úhradové vyhlášce, která stanovuje hodnoty bodu, výše úhrad za hrazené služby a regulační omezení pro rok 2023.

Na základě výsledků dohodovacího řízení měla být hodnota signálního výkonu 09552 pro příští rok pouze o korunu vyšší než letos, tedy 19 korun za položku. Postup jeho výpočtu a valorizace však dosud nikdy (ani v dohodovacím řízení pro příští rok) nezohledňoval celkové příjmy a náklady na lékárenskou péči, v nichž je sice SiV důležitou, přesto pouze menší částí.

V průběhu posledního měsíce avizoval ministr zdravotnictví možnost navýšení příjmů z prostředků veřejného zdravotního pojištění u všech segmentů o další 4 % v porovnání s původními dohodami, na celkových 8 % v porovnání s letošním rokem.

Navýšení SiV za dosud uplatňovaných podmínek by tak bylo opět naprosto minimální. Na základě několik týdnů trvajících jednání prezidenta ČLnK s představiteli ministerstva zdravotnictví se podařilo nespravedlivý přístup zdravotních pojišťoven uplatňovaný v dohodovacím řízení prolomit a vstřícným přístupem ministerstva dosáhnout navýšení SiV pro příští rok v připomínkované verzi vyhlášky na 24 Kč za položku, což odpovídá navýšení proti původní dohodě o dalších cca 450 mil. Kč do našeho segmentu, přímo do lékáren.

Přestože se nejedná o navýšení příjmů o celých 8 % ze součtu teoretické marže a SiV, jde o významný posun v přístupu ministerstva k opakovaným požadavkům našeho segmentu. Zároveň se tím zvyšuje základ pro další výpočty a valorizace SiV v příštích letech a pro změnu systému odměňování.

O dalším postupu v připomínkování vyhlášky rozhodne představenstvo na svém zasedání v pátek 16. září. O výsledcích Vás budeme informovat.  

Sdílet článek:

Související články

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024

  • Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5%

    Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje provozovatele na doporučený postup přípravy a stanovení správné doby použitelnosti léčivého přípravku Methylrosanilinii chloridi solutio 0,5% v souladu s Českým lékopisem 2023.

  • Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Předpokládané zrušení úhrad od 1. září 2024

    Aktualizace 28. 6. 2024