Prezident České lékárnické komory se sešel s ministrem zdravotnictví

Prezident České lékárnické komory se sešel s ministrem zdravotnictví

V pátek 18. března se uskutečnilo jednání prezidenta ČLnK Aleše Krebse a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Plánovanými hlavními body jednání byly odměňování poskytované lékárenské péče, cenový předpis a očkování v lékárnách.
Jedním z dlouhodobých cílů ČLnK je systémová změna odměňování lékárenské péče, ve smyslu snížení závislosti odměny lékárníka na ceně vydávaných léčivých přípravků. Prezident ČLnK informoval pana ministra o záměru Komory a přípravě potřebných podkladů pro realizaci změny. Pro výpočty bude nutná vzájemná spolupráce mj. na definici a předání potřebných datových souborů. Ze strany Ministerstva zdravotnictví byla vyjádřena připravenost v této věci pomoci. 

Ministerstvo zdravotnictví bude pravděpodobně v nejbližších měsících projednávat úpravy stávajícího cenového předpisu o regulaci cen LP a PZLÚ, prezident ČLnK připomenul dosud nerealizovanou úpravu vyplývající z loňského dohodovacího řízení a sjednocení přirážek v rámci přípravy IPLP.

Stávající návrh zákona, který je již v Poslanecké sněmovně jako sněmovní tisk č. 96, na zavedení možnosti očkování v lékárnách má viditelné nedostatky zejména v rozsahu očkování. Chybí v něm např. očkování proti chřipce, i v možnosti provádět očkování podle návrhu zákona pouze do konce letošního roku. Proto by bylo vhodné připravit a předložit pozměňovací návrh, který by minimálně tyto dvě části upravil. V poslanecké sněmovně by měl být projednán ve standardním režimu.  

Sdílet článek:

Související články

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 4. 7. 2024

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod.       [...]

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024