Dopis prezidenta ČLnK ředitelce Státního ústavu pro kontrolu léčiv v souvislosti s výpadkem systému eRecept

Dopis prezidenta ČLnK ředitelce Státního ústavu pro kontrolu léčiv v souvislosti s výpadkem systému eRecept

19. 1. 2022 byla Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) nahlášena dočasná […]
19. 1. 2022 byla Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) nahlášena dočasná nedostupnost systému eRecept, která trvala více než pět hodin. V souvislosti s tak rozsáhlým výpadkem se prezident ČLnK obrátil na SÚKL s několika otázkami.


Vážená paní ředitelko,
 
v souvislosti s déle než pětihodinovým výpadkem systému eRecept ve středu 19. 1. 2022 je Česká lékárnická komora dotazována svými členy na příčiny a důsledky výpadku a na prevenci vážných dopadů na poskytování lékárenské péče při budoucích výpadcích. Protože zatím nebyly zveřejněny žádné oficiální informace, na jejichž základě bychom mohli našim členům poskytnout uspokojivé odpovědi, dovoluji si Vás požádat o odpovědi na tyto otázky:

 
  1.  1. Co bylo příčinou výpadku systému eReceptu a dalších služeb SÚKL (LEK-13, webové stránky www.sukl.cz) dne 19. 1. 2022?
  2.  
  3.  2. Mohl SÚKL tomuto výpadku předejít a jak?
  4.  
  5.  3. Jaká opatření SÚKL přijal nebo přijme, aby se obdobný výpadek neopakoval?
  6.  
  7.  4. V průběhu výpadku docházelo také k nedostupnosti záložního systém, který je dle SÚKL maximálně nezávislý na systému primárním tak, aby nedostupnost primárního systému neohrozila funkčnost záložního systému. Co bylo příčinou nedostupnosti záložního systému? Měla nedostupnost záložního systému stejnou příčinu jako výpadek primárního systému? 
  8.  
  9.  5. Proč nebyly zejména v průběhu prvních hodin výpadku k dispozici informace o výpadku na internetových stránkách SÚKL nebo www.epreskripce.cz, proč nefungovala informační linka ani jiný zdroj informací?
  10.  
  11.  6. Proč SÚKL obratem neinformoval Českou lékárnickou komoru, která je schopna zajistit rychlé informování všech svých členů? Princip rychlého kontaktu na vedení ČLnK fungoval spolehlivě při podobných situacích v roce 2019.     
 
  1.  7. Jaká opatření SÚKL přijal nebo přijme, aby byla příště zajištěna dostatečná a včasná informovanost uživatelů systému eRecept?
  2.  
  3.  8. Jaké řešení navrhuje SÚKL pro zajištění výdeje léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis pro případ příštího výpadku systému eRecept při stávajícím znění zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, popřípadě, jaké legislativní změny by navrhl, aby výpadek nenarušil výdej léčivých přípravků pacientům?
 
Vážená paní ředitelko, protože věc považuji za urgentní, prosím o odpovědi na výše uvedené otázky do 10 dnů.
 
S úctou
 
Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident



 

Sdílet článek:

Související články

  • Očekávané změny od 1. září 2024

    Očekávané změny od 1. září 2024

    Aktualizace 4. 7. 2024

  • Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií červenec 2024

    Monitoring médií 1. 7. - 4. 7. 2024 Vybrali jsme z tn.nova.cz, Lidové noviny, TV Prima, apod.       [...]

  • Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Souhrnné informace k výdeji léčivých přípravků z mimořádných dovozů v roce 2024

    Informace platné od 1. 7. 2024